Електронният регистър на асансьорите ще бъде напълно готов до седмица, като в момента се тества събраната в него информация. Това коментира в Русе заместник-министърът на икономиката Даниела Везиева. 
Идеята на регистъра е в реално време да се следи какви ремонти се извършват, кой ги осъществява и как. Така ще стане ясно дали фирмите са лицензирани за тази дейност, ще се предотвратят и евентуални саботажи на съоръженията, от каквито случаи пострада и русенска фирма. 
Между 33 и 35% от асансьорите в България не са в добро състояние и трябва да бъдат ремонтирани, за да отговарят на съвременните условия. Много от тях са от 60-те години и вече са амортизирани. Подмяната ще се осъществи трудно, тъй като са нужни много средства, които собствениците нямат, посочи Везиева. 
В Русе заместник-министърът на икономиката откри бизнес форум, организиран от Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия. 
Идеята е да се предостави информация за оперативните програми по отношение на новите моменти, свързани със застраховките за експорт, перспективите за работа на външни пазари, както и запознаване на представителите на бизнеса от район „Северен централен“ с дейностите на агенцията.
Везиева информира още и за резултатите от участието си в международното изложение „Храни и напитки от слънчева България“ в Букурещ. Там е проявен голям интерес към новата услуга винен туризъм, свързана с представянето на винарските изби у нас. Сключени са и четири договори за износ на български риби и рибно производство, месо, подправки и вина.