Основна цел на следващата оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура 2014-2020" е ребалансиране на инвестициите между Северна и Южна България. Това заяви зам.-министърът на транспорта Петър Киров по време на Националния форум "Правителство - бизнес".

Досега инвестициите основно бяха насочени към Южна България, напомни Киров и допълни, че новият програмен период ще бъде открит с обявяването на проекта за рехабилитация на жп линията Русе-Варна. Друг важен проект, който ще се реализира през следващия програмен период, е довършване на модернизацията на ж.п. линията Пловдив-Бургас плюс изграждане на системите за сигнализация и телекомуникации на цялото трасе между двата града.

С пари от следващия програмен период ще бъдат реализирани и ж.п. проектите София-Септември и София-Драгоман. Ще бъде изграден и най-тежкият централен участък от третия лъч на столичното метро. Наличният ресурс по ОП "Транспорт и транспортна инфраструктура 2014-2020 година" досега е 1,6 милиарда евро, посочи Петър Киров. Той се съгласи, че сектор "Транспорт" е сериозно подценен през следващия програмен период и посочи, че ще търсят варианти за дофинансиране на програмата чрез заем от ЕИБ и националния бюджет.