Първите мерки по програмата за морско дело и рибарство се отварят през първото тримесечие на 2016 г. Това съобщи в сряда министърът на земеделието Десислава Танева.
Първата мярка за 1,5 млн. лв. е за допълнителни дейности при рибарството, като отваряне на магазини и ресторанти за риба. Другите две мерки - за 20 млн. и 10 млн. лв., са съответно за инвестиции в аквакултура и в преработката на продуктите от аквакултури и риболов, заяви Танева. Сумата на цялата програма за периода 2014-2020 г. е 113 млн. евро.
Забранява се придвижването на неидентифицирани животни, с неясен произход и здравен статус. Това пък предвиждат промените в Закона за ветеринарномедицинската дейност, които кабинетът прие в сряда. Въвежда се и забрана за пускане на животни извън фермата без придружител.
Постоянни екипи от ветеринари ще потвърждават или отхвърлят възникнало съмнение за болести, при които има риск от бързо и масово разпространение.Животновъдите трябва да уведомяват незабавно ветеринарния лекар при влошаване на общото състояние на животните.
Регистрираните ветеринари трябва да въвеждат в информационната система на агенцията по храните данни за раждане на животно, продажба, смърт и т.н. в срок до 48 ч от настъпването на събитието.