Русенската опера ще измие очите на Русе, като представи града в националния афиш на Нощта на театрите, която на 21 ноември се провежда за трети път в България. Операта единствена от Русе се включва в това колоритно и многопланово събитие, което си поставя за цел да свали бариерите между зрители и творци и в нетрадиционни пространства и нетрадиционни часове да даде въможност за арт общуване. 
Пет събития предлага операта на изкушените от сценично изкуство русенци. Първото започва в 18 ч в салона - нарича се Exercice/Екзерсис и ще покаже как балерините и балетистите стигат до съвършенството в танца. 
От 19.30 до 20 ч в оперното фоайе ценителите ще чуят изпълнения на инструментален ансамбъл Allegro Moderato с музиканти от оркестъра на операта. През следващите два часа - от 20 до 22 ч, фоайето става територия на интригуваща среща, която е наречена „When I‘m 64“ /“Когато съм на 64“/. Срещата е с баса Евгени Ганев, солист на Русенската опера. Той е приготвил спомени, разкази, видеозаписи, музикални изпълнения със свое участие, както и със солисти на операта и мъжкия камерен ансамбъл при храм „Св.Николай Чудотворец“, на който Ганев е ръководител. 
„Opera, amore mio“ - „Опера, моя любов!“ - това признание предстои от 22 до 23 часа, когато на публиката ще бъдат поднесени любими арии и песни, изпълнени от оперни солисти, които са готови и да издадат съкровени детайли от работата си. Финалният час - от 23 до полунощ, ще премине в прожекция на видеоклипове на солисти на Русенската опера. 
Огромната ангажираност с изграждането на музейната сбирка на Русенския университет и подготовката на медийния фестивал „Българската Европа“, който започва днес, не оставя физическа възможност на Димитър Липовански, за да подготви свое участие в Нощта. Не е излишно да припомним, че всъщност Русе за първи път се включи в този маратон именно с инициатива на Липовански - деца подготвиха в Историческия музей спектакъл по пиеса, която сами написаха и режисираха, и с костюми и декори, които сами изработиха. 
От драматичния театър обясниха, че тази година не се включват в Нощта на театрите, тъй като през юли им се обадили две организаторки, които поискали от трупата да подготви нов, иновативен спектакъл, с който да отиде в София и там да се представи на 21 ноември. В тези времена на оскъдица за едно пътуване са нужни доста пари, каквито нямаме, обясниха от театъра. Това те казали и на организаторките и разговорът бил изчерпан. От ДТ „Сава Огнянов“ припомниха, че миналата година участваха в Нощта на театрите със своя комедийна постановка.
Все пак, отсъствието на русенския драматичен театър от Нощта на театрите стои малко странно на фона на активността на колеги на русенци от други градове. За София е излишно да говорим - там програмата не се събира в 12 страници на сайта на инициативата. Във Варна театърът прави 1 изложба и 5 спектакъла, още един показват куклениците. В Пловдив подготвят 3 спектакъла и една документална прожекция, в Благоевград - 4 спектакъла и 1 ателие, в Смолян - 3 постановки, 2 изложби и 1 факелно шествие. В националния афиш на Нощта на театрите се включват, макар и скромно, с по един спектакъл, Сливен и Хасково, дори Перник. И съседна Силистра - където, впрочем, ще се играе „46 крачки“, авторски спектакъл на директора на русенския театър Орлин Дяков.