Котките са любопитни създания. Според последни свидетелства малките лъвове виждат в нас досадни хазяи или смотани безкосмести котета. Новата интернет мания, свързана с нашите мъркащи любимци разкри още нещо странно за тях. По някаква неведома причина те се боят - по-точно ужасяват се - от краставици.

 


В повечето клипове можете да видите как собственикът се промъква зад котката, докато тя гледа на другата страна (най-често, когато яде) и поставя зеленчука зад гърба на животинката. Когато котката се обръща и забелязва неочаквания елемент, тя обезумява, скача във въздуха и побягва с шеметна скорост. Има клипове, в които котките се втренчват в краставицата, напразно чакайки да видят тя да направи първия ход.

 

                                                                                                                                              

Но въпросът остава: как така котките може да се боят от тези безобидни зеленчуци?

 

                                                                                                                                                                                  

Трябва да признаем, че няма клипове, в които котките виждат краставица от разстояние и започват да я разглеждат подозрително. Може би това, което ги плаши, е неочакваната поява на краставицата, а не самата тя. Гледката на неочаквано появил се ананас вероятно ще им е също толкова шокираща.

"Мисля, че реакцията се дължи на изненадващата и неочаквана поява на необичаен обект, поставен тайно, докато главите им са наведени над купичката" - казва д-р Роджър Мъгфорд, специалист по поведението на животните, пред британския Telegraph.

"Котките трябва да бъдат подозрителни към непознатото: то може да значи опасност от змия или друг хищник" - обяснява Мъгфорд. "Подозирам, че ще има същата реакция към плюшен паяк, пластмасова риба или маска на човек"

Е, има само един начин да проверим. В името на науката. Пригответе плюшените паяци.