Руският президент Владимир Путин играе важна роля в борбата с тероризма и ислямския екстремизъм, заяви президентът на Сирия Башар Асад в интервю за френското икономическо списание Valeur Actuel, предаде “Взгляд“.„Когато гледам ситуацията в света, се убеждавам, че президентът на Русия Владимир Путин е единственият защитник на християнската цивилизация, на когото може да се разчита“, заяви Асад, съобщава ТАСС.

Той също така заяви, че възможността за неговата оставка от поста президент на Сирия зависи изключително от мнението на сирийския народ.

Освен това Асад посочи, се Сирия ще обменя разузнавателни данни с Франция само в случай, че Париж промени своята политика в региона.

По-рано във вторник (17 ноември) министърът на отбраната Сергей Шойгу в доклад до президента Владимир Путин съобщи, че Министерството на отбраната на Русия е увеличило два пъти броя на въздушните удари по терористите в Сирия. По различни цели от самолети са били изстреляни 34 крилати ракети.

Владимир Путин на съвещание, посветено на резултатите от разследването на причините за катастрофата на самолета в Синай заяви, че ударите на Въздушно-космическите сили на Русия по терористите в Сирия не само трябва да бъдат продължени, но и засилени.

Президентът отбеляза, че изпълнявайки бойни задачи по борба с терористите в Сирия, руските военни защитават Русия и нейните граждани.

Руското военно министерство публикува видеозапис от полетите на ракетоносците Ту-160, Ту-95МС и Ту-22М3 за нанасяне на удари по позициите на терористичната групировка „Ислямска държава“, както и изстрелването на крилати ракети от тях.

На 30 септември самолети на Въздушно-космическите сили на Русия по молба на президента на Сирия Башар Асад започнаха провеждането на въздушна операция с нанасяне на точкови удари по позициите на ИД.