Медийният фестивал „Българската Европа“ ще се проведе в Русе за 15-и път, съобщиха вчера директорът на фестивала Димитър Липовански и Цвета Ненова, председател на сдружение „Европейски пространства 21“. Фестът, който се открива утре, се организира от сдружението с подкрепата на представителството на Европейската комисия и в партньорство с Русенския университет, който предоставя Канев център.
Правим този фестивал, просто защото сме достатъчно луди, за да се занимаваме с подготовката и провеждането на такова събитие, което е единственият състезателен форум за тв журналистика в България, каза Липовански. И добави, че от следващото издание организаторите мислят да прибавят към телевизионната и онлайн журналистика. 
Радваме се, че Русенският университет за втора година подава ръка на фестивала, каза ректорът чл.-кор.проф.Христо Белоев. На откриването утре се очаква да пристигнат Огнян Златев, шеф на Представителството на ЕК, Иво Атанасов от Съвета за електронни медии, медийни експерти, известни лица от малкия екран. 
Две са темите в дискусионната програма: мигрантската криза и местните избори. А в конкурсния панел тази година участват 91 предавания, репортажи и документални филми на 7 български телевизии. Награждаването ще е в петък от 19 ч, веднага след това зрителите ще видят българския филм „Урок“, който е в тройката номинации на европейските филмови награди LUX. Филмовите прожекции, които ще бъдат на 26 и 30 ноември и на 3 декември в Историческия музей, ще съчетаят фестивалната програма с друга инициатива на сдружение „Европейски пространства“ - киноклуб „Синята къща“.