Гърция постигна споразумение с кредиторите си за финансовите реформи рано във вторник, обяви министърът на финансите на страната, предаде "Ройтерс".

Атина подписа нова програма за помощ на стойност 86 милиарда евро по-рано тази година, но плащанията бяха задържани заради несъгласия за законовите разпоредби за просрочените данъчни задължения към държавата.

"Имаше споразумение по всички спорни точки ... каквото беше необходимо", каза министърът на финансите Евклид Цакалотос пред репортери след среща с представители на европейските институции и на Международния валутен фонд.

Цакалотос каза, че сделката означава, че парламентът вече може да ратифицира реформите в закона, а финансовите министри на еврозоната може да одобрят заема още този петък.

Това ще позволи отпускането на два милиарда евро в директна помощ и около 10 милиарда в помощ за рекапитализацията на четири основни банки в страната, каза той.

Преговорите бяха в застой заради несъгласие относно нивото на защита на собственици на единствени жилища, които не могат да си платят ипотеките, погасяването на просрочени задължения по данъчни и пенсионни фондове и приходите от данък върху добавената стойност (ДДС).

Около 25 на сто от тази група, които са семейства с доходи под прага на бедността, са предпазени от конфискация на собствеността им, а за останалите бе постановена възбрана за тригодишен период, при условие, че те преструктурират дълговете си с техните банки.