Реформаторският блок не е съгласен с опитите за въвъждане на нови данъци и по-конкретно нашумелия данък „градинка“. За мен това е грешка, защото се посяга на най-уязвимата категория граждани, а именно хората, които живеят в малките населени места и които имат 1-2 дка, ползвани най-често за овощни или зеленчукови градини. Това заяви зам.-председателят на СДС и депутат от РБ Румен Христов
Предложението е щом тези парцели са в урбанизираните населени места, те да бъдат облагани. Когато се въвеждат данъци, първо трябва да се види какъв е ефектът за фиска, а за мен той ще бъде малък, но същевременно ще удари уязвимата категория хора и затова РБ ще гласува категорично против този данък, допълни Христов.
Иначе блокът ще подкрепи предложения от финансовия министър Владислав Горанов бюджет заради няколко важни тенденции в него. Първата е, че се запазва дефицитът под изискуемите 3% съгласно правилата от Маастрихт. Намаляват се разходите спрямо Брутния вътрешен продукт - досега те бяха 39,8%, а сега падат на 37,4%. Тези 2% остават във фирмите и гражданите и дават една възможност за допълнително потребителско харчене от гражданите и допълнителни възможности във фирмите. Акценти в бюджета са образование, здравеопазване и сигурност, като само в сигурност се дават 380 млн. повече в сравнение с предходния бюджет, коментира депутатът.
Той анализира и политическата ситуация след местните избори.
Получените резултати ще ни дадат възможност да направим корекции за президентските избори, за които се готвим много сериозно. На националния съвет на СДС миналата седмица председателят на партията Божидар Лукарски представи идея за излъчване на общ кандидат на РБ и по характерна за СДС традиция предлагаме това да се случи след вътрешни избори, изложи позицията на „Раковски“ 134 Румен Христов.