Изненадващи рокади станаха в групите на общинския съвет само около година преди изтичането на мандата. Двама общински съветници от Реформаторския блок напуснаха групата на коалицията и преминаха в отборите на други политически сили. Това са шефката на Регионалното управление на образованието Росица Георгиева, която вече е част от "Патриотите, ВМРО и Глас народен", и директорът на училище "Васил Левски" Галин Ганчев, който излезе от дясната коалиция и премина в отбора на ГЕРБ. Така групата на Реформаторския блок намаля от 5 на 3 съветници. Това е втората рокада в мандата на общинския съвет, след като точно преди година младият общински съветник от дясната коалиция Стоян Янев напусна групата и стана член на ГЕРБ. 
Росица Георгиева и Галин Ганчев бяха част от партията на Меглена Кунева "Движение България на гражданите", която на местните избори през октомври 2015 участва в коалицията на Реформаторския блок. Решенията за отцепването им от групата бяха обявени в началото на вчерашната сесия от председателя на общинския съвет Христо Белоев, който уведоми за официално внесените заявления на двамата съветници. 
Георгиева, която членува в ДБГ от създаването й и беше общински председател, отказа да коментира какви са причините за решението, като единствено посочи, че то е лично. След преминаването й към "Патриотите" групата им в общинския съвет вече е с осем избраници. 
Галин Ганчев, който се присъедини към ГЕРБ, коментира, че все още не е станал член на партията, но е подал документи. 
Тази година ДБГ липсва на политическия небосклон. Партията не е никъде. Направи се дясно обединение, но тя липсва. Целият ми живот е минал в местната политика, а в последно време се чувствах липсващ от политическия живот. Пред мен стоеше избор в коя политическа формация да се включа, за да реализирам моите виждания, и реших, че моето място е в ГЕРБ, която изповядва моите убеждения. Заставам категорично зад работата на кмета Пламен Стоилов. Работил съм с шестима русенски кметове. Ако някой е на път да преобрази Русе, това е Стоилов, мотивира решението си Ганчев.