Нито действителните, нито недействителните бюлетини, пуснати на 25 октомври за избор на общински съветници в Русе, ще бъдат преброявани на ръка в Административния съд. Магистратите отхвърлиха и настояването да бъде назначена експертиза, както и да се представят всички кочани. 
Законодателят е предвидил ново преброяване да бъде извършено от СИК или съвместно с ОИК. Повторно отчитане на вота може да стане в съдебна зала само ако има данни за оспорвания на изборните резултати в протоколите и при наличие на особени мнения при подписването им. Такива обаче липсват, отсече състав на съда и зачеркна отправеното искане за повторно преброяване на всички пуснати бюлетини.
Както „Утро“ писа, изборните резултати за Общински съвет в Русе бяха оспорени пред Административния съд от Български демократичен център, коалиция „Народен съюз“,  от Милена Хинкова в лично качество и като представител на БСП, от коалиция „Бъдеще за Русе“, Здравко Паскалиев и Никола Стоянов. Жалба бе депозирана и от Орлин Танов, който след смъртта си на 8 ноември бе заличен като участник в делото.
Съдът обаче сметна за основателно настояването на всички спорещи да бъдат обстойно прегледани оригиналните протоколи от изборите. Затова днес и утре са насрочени изрични часове и условия в сградата на Административния съд, при които жалещите се ще могат да се запознаят с документите. Едва след това съдът ще реши дали има основания да стартира производство по оспорване на истиността на самите протоколи.
До настояване за тяхното разглеждане се стигна, след като оспорващите избора бяха категорични, че между данните в оригиналните протоколи и в сканираните има разминавания. Председателят на Общинската избирателна комисия /ОИК/ Асен Станчев обаче заяви, че в някои случаи става въпрос за очевидна фактическа грешка, която е отстранена по надлежния ред. Станчев обясни и че други разминавания се дължат и заради ситуацията в 2 секции, където в част от изборния ден не са предоставени бюлетини за кмет, а само за Общински съвет. Част от жалещите се пък определиха протоколите като „художествени произведения“. Делото продължава в четвъртък.