Възможно ли е „Полисан“ АД да планира разширението си с реализиране на инвестиционно предложение върху земи, които влизат в държавния горски фонд? Този въпрос предстои да бъде изяснен, след като състав на Русенския административен съд поиска от главния архитект на Русе Живка Бучуковска писмена информация около статута и предназначението на района, където заводът иска да строи нови мощности.
Ще се търсят и официални данни от Басейнова дирекция за това дали някой поддържа канализацията на територията на бившето КТМ, стопанинът редовен оператор ли е и може ли да носи отговорност за генерираните промишлени води. Това трябва да се установи по делото, с което се обжалват различни части от заповед на Регионалната инспекция по околната среда и водите. От „Полисан“ оспорват получения отказ от РИОСВ заводът да изгради нов комплекс „Хидрокрекинг“ за производство на бензин и дизел от тежки нефтени фракции с капацитет 250 000 тона годишно. В същото време сдружение „Екологично бъдеще за децата и жителите на град Мартен“ чрез председателя си Недялко Попов и партия „Зелените“ чрез адвокат Анатоли Казаков обжалват благословията, която заводът има от екоинспекцията да увеличи мощностите си на базата на извършена Оценка на въздействието върху околната среда /ОВОС/.
Както „Утро“ писа, преди месец административните магистрати забраниха на този етап „Полисан“ да увеличи капацитета на съществуващата в завода инсталация за производство на гудрон и битум от 10 000 тона на 200 000 тона годишно. От дружеството имат разрешение за това, но заради съдебните спорове около позволението, поискаха магистратите да им разрешат да работят по разрастването си въпреки делата. Съдът обаче посочи, че процедурата е съпроводена изключително с частните интереси на завода и сметна, че той трябва да изчака официално съдебно решение дали може да работи по разрастването си, или не.
Вчера в съдебна зала юрисконсултът на РИОСВ заяви, че по негови данни бъдещото производство, което „Полисан“ иска да строи, ще попадне в горския фонд. Съмнения за това се прокараха и от страна на прокуратурата, която настоя да се изиска общия градоустройствен план в района на бившето КТМ. От обвинието обърнаха внимание, че във времето е посочвано, че процедурата е съпроводена с явни фактически грешки и затова поискаха докрай да се изчисти въпросът дали площадката на завода ще навлезе в горските масиви. Прокуратурата представи данни и че „Полисан“ ползва канализацията, която всъщност се стопанисва от „Булмаркет ДМ“. Тя обаче била с почти пълна непроходимост и реално отвеждането на отпадните води ставало в канализацията за дъждовни води. Затова обвинението поиска официална справка от „Басейнова дирекция“-Плевен за това чия собственост е канализацията и има ли дружеството документ за канален оператор.
Исканията на прокуратурата бяха сметнати за основателни от страна на съда и се очаква в началото на декември, за когато делото бе отложено, да бъде внесена яснота около данните за драстични нарушения.
Заради екологични притеснения жители на Мартен инициираха не една и две срещи с областния управител Стефко Бурджиев, като дори бе сформиран съвет към него, в който участие вземат и представители на различни ведомства. Хората са категорични, че „Полисан“ замърсява района и са категорично против разширението на завода.