Главният прокурор Сотир Цацаров лично се е обадил да съобщи на бившия председател на Софийския градски съд Владимира Янева, че ще поиска отстраняването й на заседание на Висшия съдебен съвет. Това се е случило два дни след като срещу нея е образувано досъдебно производство за разработката "Червеи". Това става известно от нов, кратък запис от 25 секунди, разпространен от "Бивол". Той е част от серията разговори, изтекли през онлайн платформата "Болканлийкс".

В този запис се чува само реплика на Янева, която заявява:  "И вече вечерта Сотир ми звъни в 7 или 8 и ми казва: Искам от мен да го разбереш. Утре ти внасям в Съвета, че е образувано… Не, образувано е производство срещу тебе и утре ти внасяме в Съвета отстраняването".

В първия си коментар във връзка със записите миналия четвъртък Цацаров потвърди, че е говорил с Янева, но до момента, в който срещу нея е образувано досъдебно производство. Това се случва на 17 февруари тази година. А според изтеклата нова  извадка от разговор, главният прокурор се обажда на Янева ден след образуването на делото.

По изтеклите записи започна проверка в етичната комисия на Висшия съдебен съвет, чийто председател е Ясен Тодоров. От един от разговорите става известно, че той се е обаждал на Янева и се е виждал с нея, за да я увери, че "тя няма да бъде закачана". Тодоров засега не си е направил отвод, но намекна, че това може да се случи. На заседанието на Висшия съдебен съвет в четвъртък той предложи ВСС да изслуша и премиерa Бойко Борисов, а мнозинството от съвета отхвърли идеята за независима комисия.

Какво се чу в предишните епизоди

Разговорите на Янева и Ченалова се появяват периодично, като днешният запис е всъщност реплика на Янева отпреди първия разпространен разговор. 

Първо беше пуснат запис, в който бившият шеф на СГС обяснява как председателят на Върховния административен съд Георги Колев се е опитвал да я спаси, дори и с опит да се свърже с премиера Борисов. Янева определя Колев като "човека на Бойко".

Във втория запис от нейните думи се разбира, че премиерът Борисов е настоявал пред главния прокурор Сотир Цацаров, Янева да бъде "опраскана".

В третия "епизод" е намесен и главният прокурор, който се е виждал с Янева малко преди да поиска отстраняването й. В този им разговор, предаден от съдийката, той заявява, че ще гледа да "завоалира" нарушенията срещу нея.

В четвъртата част се появяват имената на председателя на етичната комисия Ясен Тодоров, председателя на бюджетната комисия в съвета Димитър Узунов и члена на ВСС Милка Итова. Те всички се опитват да убедят Янева, че всичко ще е наред.

За тази вечер във Фейсбук се организира протест пред Съдебната палата. Искането е за оставката на Сотир Цацаров, а надсловът е "Да спрем опраскването на съдебната реформа в Парламента! #ОСТАВКА на главния прокурор и разпускане на ВСС!"