По време на срещата си с руския президент Владимир Путин в Турция американския президент Барак Обама предпазливо отбеляза „важността на военните усилия” на Русия в Сирия. Това стана на срещата на върха на Г-20.Американските медии възприеха изявлението на Обама като промяна на позицията на Вашингтон по отношение на Москва.

Форумът се провежда на фона на шока, обзел света сред терористичните актове в Париж. За разлика от миналогодишната среща на върха в Австралия, когато западните лидери демонстративно избягваха Путин, в Анталия руският президент, на практика оглавил борбата с „Ислямска държава”, се превърна едва ли не в най-популярният лидер.

Думите на президента на САЩ, в които се съдържаше умерено позитивна характеристика на действията на Москва в Сирия, бяха цитирани от информационните агенции, които се позоваха на анонимен представител на администрацията на САЩ.

Изказването, направено от Обама за военната операция на Русия в Сирия, е може би първото изявление с положителен характер на фона на честата критика, която Вашингтон отправя към Москва за действията й в региона.

Белият дом до последно настояваше, че значителна, ако не и голяма част от ударите от въздуха на Русия по територията на Сирия изобщо не се нанасят по позициите на „Ислямска държава”, а по бунтовниците от въоръжената опозиция. А избраната от Владимир Путин стратегия се характеризираше от Белия дом като „контрапродуктивна”.

Ако се съди по изявлението на представителя на администрацията на Обама, в неделя по време на разговора си с руския лидер президентът на САЩ е избягвал категоричните формулировки по този въпрос.

Срещата на двамата лидери се е различавала от предишните и по редица други подробности.

Ако по време на преговорите между Обама и Путин в Ню Йорк по време на Генералната асамблея на ООН американската страна очевидно не желаеше да излиза от рамките на протоколните снимки, този път журналистите можеха да наблюдават излъчването на 35-минутната им среща, вярно без звук. Излъчването бе организирано от турската страна.

Президентите се държаха доста непринудено и правеха усилия да се чуват помежду си.

Путин и Обама разговаряха в присъствието на съветника по национална сигурност Сюзън Райс и на преводач.

Както отбелязва „Уол стрийт джърнъл”, след срещата между Обама и Путин коментарите на Белия дом показват „промяна на тона” на американската администрация по отношение на действията на Русия в Сирия.

Шефът на президиума на Съвета по външна политика и отбрана Фьодор Лукиянов нарече изявлението на Обама „любопитен нюанс” в политиката на САЩ по отношение на военната операция на Русия в Сирия и отбеляза, че фокусът на възгледа на Запада към сирийските събития „се измества”.

„Събитията, които се случиха във Франция, изместват още повече този фокус, тъй като всички осъзнават важността да бъде нанесен военен удар по ислямизма”, казва Лукиянов.

Сякаш за да потвърди тези думи на експерта, съветникът на американския президент по въпросите на сигурността Бен Роудс заяви в неделя вечерта, че Франция и САЩ се канят да засилят интензивността на авиационните удари по позициите на „Ислямска държава”.
Според Роудс ударите ще бъдат нанесени по базите на джихадистките групировки в Сирия и Ирак.

И още през нощта срещу понеделник френските военновъздушни сили бомбардираха подиции на групировката „Ислямска държава” в сирийския град Рака.

Според Лукиянов изявлението на Обама би могло да означава и това, че въпросът за свалянето на режима на Асад в този момент, ако не е свален от дневен ред, то поне е отишъл на втори план. Той очаква, че терористичните актове в Париж могат сериозно да променят и позицията на Франция по този въпрос, тъй като в момента за тази държава е най-важно да покаже, че се бори преди всичко с „Ислямска държава”, а не с режима на Асад.

В същото време Лукиянов отбелязва, че за не става дума за преки съвместни действия на Русия и коалицията по ръководството на САЩ. „Споразумяха се да не си пречат един другиму”, обяснява евентуалният компромис експертът.

Помощникът на президента Путин по външната политика Юрий Ушаков потвърди пред журналисти, че стратегическите цели на САЩ и Русия по отношение на борбата с тероризма са много близки, но разминаванията по тактиката на действията остават. 

По време на срещата си с Путин Барак Обама изрази и съболезнованията си на своя руски колега за катастрофата със самолета А321.
Президентите също така са засегнали и темата на Украйна. Според „Асошейтед прес” Обама отново е призовал Русия да се откаже от подкрепата си за опълченците в Донбас.

По време на срещата на върха Путин е провел и няколко двустранни срещи, включително и с канцлера на Германия Ангела Меркел, с президента на Турция Реджеп Ердоган и с краля на Саудитска Арабия Арави ал-Сауд.

Както отбелязва в разговора си с журналистите представителят на Русия Светлана Лукаш, президентът Путин е бил една от най-популярните фигури на приема: „Всички искаха да разговарят с него”, твърди тя.

За разлика от форума на Г-20 в Австралия през миналата година, на който заради събитията в Украйна Путин се натъкна на твърдата реакция на западните лидери, по време на срещата на върха в Турция отношението към него вече беше друго.

Както отбелязва в коментара си агенция „Блумбърг”, на срещата в Анталия руският лидер „от аутсайдер се превърна в играч”.
Днес Владимир Путин трябва да се срещне с Дейвид Камерън.

Британският премиер вече изрича словосъчетанията „сигурност на Британия” и „сигурност на Русия” едва ли не на един дъх. „Има едно нещо, по отношение на което между нас съществува съгласие – в Русия щяхме да се чувстваме по-сигурни, в Британия щяхме да се чувстваме по-сигурни, ако нанесем поражение на „Ислямска държава”, заяви Камерън в неделя.

И то при положение, че преди седмица и половина британският премиер категорично отказа да споделя с Москва разследването на обстоятелствата около катастрофата със самолета А321 в Египет, пише Александър Братерски в Газета.ру.

Отношението към руския президент Владимир Путин и неговите действия в Сирия са променили климата на двудневния форум Г-20 в Турция с „отделяне на повече внимание какво казва". Това коментира от своя страна политическият анализатор Джон Уайт, цитиран от RT.

От снимките и кадрите от дискусията между Владимир Путин и Барак Обама на Г-20, които ние видяхме, само от езика на тялото можем да видим, че има промяна на ниво ангажимент... Сега Путин е изслушван, след като в миналото - както ние знаем от срещата на Г-20 в Брисбън, той беше изолиран, поясни анализаторът.

Според Уайт Путин и неговата позиция не са се променили, допълвайки, че „чудовищните събития" са показали, че политиката на Запада е грешна, тъй като „Ислямска държава" води „война срещу цивилизацията".

Въпреки пропагандата, която демонизира Русия...обществеността може да види, че само Русия, сирийското правителство, ливанската съпротива в лицето на „Хизбула" и иранското правителство имат яснота по отношение действията в този конфликт, подчерта британският коментатор.

Вчера в рамките на Г-20 Обама и Путин проведоха 30-минутна среща. Те обсъдиха ситуацията в Сирия и Украйна. Двамата са постигнали съгласие, че е нужно примирие и преходно правителство в Сирия.