Недостиг на общопрактикуващи лекари има във всички общини на област Велико Търново през миналата година, сочи последната статистика. При 183 практики в региона има регистрирани 105 джипита в индивидуални практики и 43 в групови. Осем от общопрактикуващите лекари не работят с РЗОК, поясни д-р Евгения Недева - директор на Районната здравна инспекция в Търново. По данни на здравната каса незаети са 75 центрове на практики. Сключените договори през 2014 година са 114, т.е. за 62% от практиките по съществуващата здравна карта.
Най-голям е недостигът на джипита в общините Лясковец, Елена, Златарица, Сухиндол и Стражица. Основно пустеят кабинетите в селата. Поради липсата на доктор, пациентите се прегрупират и се записват в най-близката лекарска практика, но медицинската служба се намира на десетки километри. В балканските селца през зимата пътищата са затрупани и хората са принудени да се лекуват с бабешки илачи, казаха кметове. Според новата методика на здравното министерство, по която се определя потребността от медицински услуги, в областта трябва да работят най-малко 166 джипита.
При лекарите по дентална медицина положението е коренно различно. Те са регистрирали много повече практики от потребността от стоматологична помощ, но само 170 работят по здравна каса. Разпределението при дентистите е крайно неравномерно. Те са концентрирани основно във Велико Търново и Горна Оряховица, а в селата и малките общини от години не са виждали зъболекар.