„Мини Марица-изток“ е в критично състояние, но не до такава степен, че да прогнозираме катастрофични сценарии. Това каза енергийният експерт проф. Атанас Тасев във връзка със състоянието на „Мини Марица-изток“ и предупрежденията на синдикалната организация на КТ „Подкрепа” в мините, че може да се стигне до режим на тока.„Профсъюзите са в правото си да правят различни прогнози, но официалното становище е на ръководството. Енергетиката е особен отрасъл. Той пряко кореспондира със сигурността на държавата, така че катастрофични сценарии от рода на този просто се изключват”, коментира проф. Тасев, цитиран от "Фокус". 

Той категорично изключи сценарий, при който, заради липса на пари, да се спре добивът на въглища, а от там и производството на електроенергия. „Факт е и това беше докладвано преди около два месеца, че има проблеми с разкривките, именно поради това, че „Мини Марица-изток” са непрекъснато недофинансирани. Но тяхното недофинансиране не означава, че те работят лошо”, отбеляза експертът. 

По думите му, мините в момента са в оптимума си и стигат до оптималната си годишна производителност, която е от 30 милиона тона добив. „Проблемът е в това, че те имат много вземания. Те са в началото на веригата, подават въглища, централите произвеждат ток, продават го, НЕК не плаща и ето къде се къса веригата”, посочи проф. Тасев. Той допълни, че тази задача все пак има своето решение. „БЕХ полага усилия и предполагам, че те ще се увенчаят с успех. Той ще вземе един кредит, за да може да развърже възела. От тези примерно 800 милиона, около 360 милиона веднага ще получат мините. С тях те не само ще погасят своите задължения към други фирми, но ще имат възможност да направят нови разкривки и нови инвестиции”, каза още той.