Холестеролът в тялото изпълнява важна роля при производството на витамин Д, хормони и други молекули, които подпомагат храносмилането. Когато обаче протеинът PCSK9, който регулира нивата му в кръвта, задържи твърде много холестерол, артериите започват да се запушват, а това увеличава риска от заболявания и сърдечен удар. Изследователи са разработили ваксина, която блокира активността на протеина. 
Лекарството намалява нивото на холестерол при опити с животни, което дава надежда, че то може да се окаже евтин и ефективен метод за предотвратяване на опасно високите нива на холестерол и при хора, предаде 'Фокус".
Един от най-често използваните медикаменти за намаляване на т.нар. “лош” холестерол е ензимът статин. Милиони хора приемат статин, но лекарството има редица странични ефекти, а наред с това е скъпо. Учени от Университета в Ню Мексико и от Националния здравен институт в САЩ са създали ваксина, която предлага евтина алтернатива. Тя също се прицелва към протеина PCSK9, като съдържа подобна на вирус частица, която носи антигенен пептид. Тестовете върху мишки и маймуни показат, че ваксината води до значително намаляване на концентрацията на холестерол в кръвта. Екипът е подал заявление за патент, а междувременно продължава да проучва ефекта на лекарството върху маймуни и търси комерсиални партньори за по-нататъшното разработване на технологията.