Соченият за иманяр Диян И. ще застане отново на подсъдимата скамейка в Русенския окръжен съд, след като съдът на втора инстанция откри не едно и две нарушения  в начина, по който е гледано делото срещу него. 
39-годишният мъж бе засечен от полицаи с още четирима на 19 януари тази година да копаят за златно имане от турско време между Широково и Чилнов. Месец по-късно 52-годишният Пламен В., 28-годишният Петко П., 34-годишният Георги Г. и 59-годишният Боян М. направиха самопризнания, че са вършили незаконни археологически разкопки, оборудвани с металотърсач, алпийски въжета, кирки, кофи и други технически средства в съучастие с Диян. Така набързо те се сдобиха с присъди от по половин година условно с 3 години и половина изпитателен срок. Диян обаче не се призна за виновен и изложи своя версия.
Първо разказа, че изобщо не бил тръгнал целенасочено на разкопки, за което свидетелствали и елегантните дрехи, с които бил облечен. Пътят му се пресякъл с незаконните археологически разкопки съвсем случайно - докато отивал на сеанс с ясновидец в Две могили.
Като се оказал на мястото със заровено имане просто стоял отстрани и гледал копаенето от чисто любопитство без да хваща кирка и лопата. По някое време обаче се сепнал, че върши нередни неща и хукнал да бяга. Докато чувал страшното виене на чакали през непрогледната зимна нощ, стигнал до Русе на автостоп. Затова и не бил хванат на място от полицаите, а издирен ден-два по-късно.
Според прокуратурата обаче Диян е избягал, когато е видял наближаващата патрулка и е опитал да прикрие участието си в престъпната дейност. Така сметна и Окръжният съд и го наказа с половин година условно с 3 години и половина изпитателен срок. Присъдата бе обжалвана пред Апелативния съд във Велико Търново, който изобщо не се вгледа дали човекът има вина, тъй като откри куп процесуални нередности. Затова върна делото директно на прокуратурата, за да отстрани нарушенията и да го стартира отново по редовен начин.