Над 500 български и чуждестранни гости посрещнаха в Русенския университет на тържественото събрание за 70-годишния си юбилей. Сред тях бяха вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин, зам.-министрите на образованието и икономиката Николай Денков и Даниела Везиева, посланиците на Индонезия Бунян Саптомо, на Палестина Ахмед ал Мадбух и други. Поздравления изпратиха президентът Росен Плевнелиев, премиерът Бойко Борисов, канцлерът на Германия Ангела Меркел. Във видеообръщение евродепутатът Мария Габриел покани отличните студенти на посещение в Брюксел. 
Ректорът, чл.-кор.проф.Христо Белоев, получи плакет на Министерството на образованието и науката и плакет „Русе“. Той връчи на гостите юбилеен плакет на Русенския университет, с него бяха удостоени и ректорите проф.Митю Кънев, проф.Атанас Митков и доц.Марко Тодоров.
Преди това се проведе кръгла маса с почетните доктори на университета. В нея взеха участие проф.Самуил Рефетов, Соня Рув-Увалиева, д-р Рейнхард Бауермайстер, проф. Владимир Крочко и др. 
Вечерта завърши с изключително артистичен концерт на русенския филхармоничен оркестър със солисти Орлин Горанов, Мария Цветкова и малката Крисия.