Жени, родили дете с тегло над 4 килограма, хора с високо кръвно, висок холестерол, висока кръвна захар, както и хора, които имат родственици със захарен диабет, са застрашени от развитие на коварното заболяване. Според последните проучвания ако човек съумее да спазва здравословен начин на живот, 70 % от случаите на диабет могат да бъдат предотвратени. Това съобщи за „Дарик” един от най-добрите ендокринолози в България проф. Цветалина Танкова.Ден преди да отбележим Световния ден за борба със захарния диабет, медикът изтъкна, че у нас 1 на всеки 11 души, на възраст между 20 и 79 години, има захарен диабет. Половината от болните не знаят за това.

„Статистиката показва, че около половината от хората с диабет не знаят, че имат това заболяване. Тази цифра важи и за България. Правилно казахте, че си говорим за едно коварно заболяване, което може да съществува в продължение на много години и да покаже съществуването си с увреждане на очите, с рана в крака, с проблеми в сърцето. Затова всички хора, които имат рискови фактори за захарен диабет, трябва активно да провеждат изследвания, за да може диабетът да се установи най-рано", каза проф. Танкова.

Според нея първо трябва да се започне от това да не останат хора, които имат заболяването и при които не е поставена диагнозата. 

„Тоест, всеки, който в семейството си има първостепенен родственик със захарен диабет, всеки, който има наднормено тегло, високо кръвно, висок холестерол, по-високи липиди, мазнини в кръвта, както и жени, които са родили дете с тегло от над 4 килограма, които по време на бременност са имали повишена кръвна захар, всеки, който има някаква повишена кръвна захар, всеки, който има някакво сърдечно-съдово заболяване, всички тези хора са с повишен риск от развитие на захарен диабет. Те трябва активно да бъдат изследвани, за да може заболяването да се хване възможно най-рано", каза Танкова.

Веднъж поставена тази диагноза, основната цел е да се поддържа адекватен контрол на кръвната захар, допълни специалистът.