Очни болести и ендокринологията отпадат от основния пакет за лечение, който се финансира от Здравната каса. Това предвижда проект на наредбата на здравното министерство за основния и допълнителния пакет за лечението в болниците, което плаща Касата, пише "Сега".

Припомняме, според лекарите, всяка втора жена в България има проблеми с щитовидната жлеза като резултат от замърсяването след аварията в Чернобил и от стреса. Диабетът също е в тази група.

Диагнози от 1/5 от клиничните пътеки, които покрива НЗОК, не попадат в основния пакет за лечение. За планови операции и диагностични процедури вече ще се чака.

Като неприоритетни са отбелязани някои болести и състояния в гастроентерологията, урологията, УНГ, рехабилитацията, също и клинични пътеки в хирургията, съдовата и челюстната хирургия, ортопедията.

В основния пакет, за който здравното министерство обещава да бъде гарантиран и 100% безплатен за пациентите, саклиничните пътеки от неврологията, неврохирургията, кардиологията, онкологията, детското и майчиното здравеопазване, инфекциозните болести, както и всички спешни състояния.

В момента в основния пакет, гарантиран от НЗОК, има 311 клинични пътеки. С промените в Закона за здравното осигуряване той вече се разделя на основен и допълнителен. За първия финансирането ще е приоритетно. Здравният министър Петър Москов обеща за лечението в него пациентите да не доплащат и да не чакат.

За допълнителния пакет ще се предвидят по-малко пари и пациентите или ще чакат за лечение, или ще си плащат. Все още не е ясно обаче какви ще са парите за двата пакета и съответно колко дълго ще трябва да се чака за лечение по допълнителния пакет.

15 клинични пътеки са извън двата пакета за лечение. Те ще бъдат финансирани отделно и се отнасят до амбулаторна еднодневна дейност, т.е. по тях няма да се лежи в лечебно заведение с дни. Става дума за очни операции, например на глаукома и катаракта, малки операции на уши, нос и гърло, крак, ръка, диагностични процедури за надбъбречна и щитовидна жлеза и на хипофизата, медикаментозно лечение на бъбречни колики и др.

4 пътеки са само в допълнителния пакет - става дума за оперативно лечение на кожни дефекти от различно естество, налагащи пластично възстановяване. 60 пътеки са и в двата пакета според това от какво лечение има нужда пациентът. Останалите 4/5 от пътеките са изцяло в основния пакет, пише изданието.

И в основния, и в допълнителния пакет, например, са пътеки за колоно- и гастроскопия. За незабавен прием ще са пациентите със съмнение за рак, обострено заболяване, децата. Останалите са за планов прием. В урологията в листи за чакащи ще са пациенти с доброкачествена простатна хиперплазия, но приоритетни ще са тези със съмнение за рак.

При очните операции непосредствен прием се предвижда за остри възпаления, рани, изгаряния, тумори, а ще чакат хора с хронични заболявания, деформации, аномалии.

При херниите с приоритет се оперират деца и спешните случаи, а ще чакат хората без усложнения. Така стоят нещата и с операциите на жлъчка. При всички видове хирургия в основния пакет са спешните състояния, съмненията за рак и децата, а тези, които подлежат на отлагане, са в допълнителния.

В двата пакета са и част от пътеките за рехабилитация. За рехабилитация при болести на нервната система и опорно-двигателния апарат например неотложният прием е за всички пациенти до 1 месец, след като е проведено лечение на основното заболяване.

Следващият прием за процедури обаче ще може да се отлага. Така са разделени пътеките и за рехабилитация след инфаркт и сърдечна операция - първият прием е в основния пакет, а последващите - в допълнителния.

Още не е ясно как ще се контролира дали болниците спазват новите изисквания за хоспитализация. При всички пътеки, които влизат и в двата пакета, е възможно пациентите да се отчитат като спешни, за да минат към основния пакет и да не чакат, и обратното - хора за неотложен прием да се връщат и да не могат да получат лечение.

От изданието дават пример за пътеките, които са и в основния, и в допълнителния пакет:

Диагностика и лечение на болести на черепно-мозъчните нерви (ЧМН), на нервните коренчета и плексуси, полиневропатия и вертеброгенни болкови синдроми

Диагностика и лечение на наследствени и дегенеративни заболявания на нервната система при възрастни пациенти, засягащи ЦНС и моторния неврон (ЛАС)

Диагностика и лечение на невро-мускулни заболявания и болести на предните рога на гръбначния мозък

Интервенционални процедури при заболявания на гастроинтестиналния тракт с неголям обем и сложност

Високоспециализирани интервенционални процедури при заболявания на гастроинтестинален тракт

Диагностика и лечение на заболявания на тънкото и дебелото черво

Високоспециализирани интервенционални процедури при заболявания на хепатобилиарната система (ХБС), панкреаса и перитонеума

Диагностика и лечение на заболявания на хепатобилиарната система, панкреаса и перитонеума

Диагностика и лечение на хронични чернодробни заболявания

Отворени оперативни процедури при доброкачествена хиперплазия на простатната жлеза и нейните усложнения, с изключение на ендоскопски методи

Ендоскопски процедури при обструкции на горните пикочни пътища

Оперативни процедури върху мъжка полова система

Оперативни процедури на долните пикочни пътища

Реконструктивни операции в урологията

Ендоскопски процедури при обструкции на долните пикочни пътища

Оперативни процедури на бъбрека и уретера

Заболявания на щитовидната жлеза

Консервативно лечение на световъртеж, разстройства в равновесието от периферен и централен тип (диагностична)

Оперативни процедури в УНГ

Високотехнологична диагностика при заболявания на УНГ органите

Консервативно парентерално лечение при заболявания на УНГ органите

Хирургични интервенции върху придатъците на окото с голям обем и сложност

Консервативно лечение на глаукома, съдови заболявания на окото и неперфоративни травми

Консервативно лечение при инфекции и възпалителни заболявания на окото и придатъците му

Хирургия на задния очен сегмент при заболявания на ретина, стъкловидно тяло и травми

Корекции на тазова (перинеалната) статика и/или на незадържане на урината при жената

Хирургични интервенции на ануса и перианалното пространство

Оперативни процедури при хернии

Холецистектомия

Оперативни интервенции при диабетно стъпало без съдово реконструктивни операции

Лечение на тумори на кожа и лигавици - злокачествени и доброкачествени новообразувания с минимален болничен престой 1 ден

Оперативни процедури върху щитовидна и паращитовидни жлези

Оперативно лечение на абдоминалната аорта, долната празна вена и клоновете им

Оперативно лечение на хронична съдова недостатъчност във феморо-поплитеалния и аксило-брахиалния сегмент

Консервативно лечение на съдова недостатъчност

Гръбначни и гръбначно-мозъчни оперативни интервенции

Оперативни процедури на таза и долния крайник

Оперативни процедури с алопластика на тазобедрена и колянна става

Оперативни процедури в областта на раменния пояс и горния крайник

Физикална терапия и рехабилитация при болести на периферна нервна система

Физикална терапия и рехабилитация при родова травма на периферна нервна система

Физикална терапия и рехабилитация при болести на опорно-двигателен апарат

Оперативни процедури в лицево-челюстната област с малък обем и сложност

Диагностика и лечение на възпалителни ставни заболявания.