Русенска бензиностанция показа как може да се разбие монополът на големите вериги и пак да се печели, макар и с по-ниски цени. Обектът на улица „Антим“ в района на бившия Родилен дом свали горивата под два лева и предлага на клиентите си различни отстъпки.
Политиката на фирмата дава резултат - клиентите й непрекъснато растат, а с нея растат и плановете за развитие.
Предстои в бензиностанцията денонощно да заработи единственият в България модерен интелигентен терминал, чрез който всеки клиент по всяко време ще може да плаща и да зарежда желаното количество гориво. Терминалът работи с различни банкови карти, пари в брой, връща ресто и издава фактури. Отчита и отстъпките, които ползват клиентите, и автоматично подава информация на модерните колонки за платения вид и количество гориво. Има и защити - ако клиентът не успее да зареди предварително заявеното гориво, се издава документ, в който обстоятелството се описва.
Терминал, за чието внедряване ръководството на бензиностанцията е спечелило европроект, ще заработи съвсем скоро. На него ще се разчита предимно през нощта, когато няма персонал, а зареждането ще става изцяло на самообслужване. Стимул за клиентите пък ще бъдат още по-атрактивните цени на горивата през тъмната част от денонощието.
Впрочем промоциите са залегнали изцяло в концепцията за управление на бензиностанцията. За това свидетелстват колоните от чакащи автомобили през уикендите, когато има специални отстъпки в цените на горивата.
Така е навсякъде в Европа, коментират доволни клиенти.
Идеята на мениджмънта е да работи по индивидуален подход с различните групи клиенти. Собствениците признават, че за тази цел разчитат на ниски надценки за сметка на големите обороти - противоположна на действията на големите вериги бензиностанции стратегия. За това свидетелстват ултрамодерните първи за България колонки модел от 2014 година, добавките към горивата, които гарантират тяхното качество и безпроблемна работа на автомобила. Вероятно обаче най-големият жест са атрактивните отстъпки.
Промоциите се различават, но за всяка акция всичките около 6000 редовни клиенти биват уведомявани. Често отстъпката е около и дори над 22 стотинки, като от ръководството разказват, че са работили и на загуба, за да спечелят доверието на шофьорите. А усилията им се възнаграждават - на 7 ноември, миналата събота, през иначе скромната по размери бензиностанция са минали над 1000 клиенти. Нарастващ успех показват и цифрите - след пълната си реновация през 2010 година обектът постепенно бележи по 30-40% ръст, докато за миналата година отчита над 100%. А това не остава незабелязано от конкурентите, които често пъти са свикнали да търсят единствено печалба, без да предлагат нещо различно и гледат на клиентите като на ходещи банкомати.
Ръководството разказва, че сред най-редовните им „посетители“ са контрольори от всевъзможни институции, изпратени за дълги и обстойни проверки. Инспекциите обаче приключват със заключението, че обектът не е нарушител, макар да е различен. 
Предстои към бензиностанцията да бъде изградено и заведение с ултрамодерен дизайн, който по думите на мениджмънта ще е уникален и невиждан досега.
Схемата за укротяване на алчните надценки на големите вериги бензиностанции бе поведена и от бизнесмена Веселин Марешки, който разказа за подобен тип политика, на която разчита собствената му бензиностанция във Варна.