Пожар избухна около 15 часа днес над Смолян, близо до елподстанция, захранваща с ток половината град, както и до две бензиностанции между кварталите Райково и Устово, предаде кореспондентът на БГНЕС в региона.
До късния следобед огънят превзе площ от около 100 дка. 350 души са мобилизирани за борба с пожара, два хеликоптера гасят от въздуха. Засега хората от застрашените райони не са евакуирани, прави се всичко необходимо, за да се локализира огънят, но пожарът е огромен. Сред хората, които гасят в Родопите, са екипите на пожарната, полицията, доброволци, военните от 101 Алпийски батальон. Те са концентрирани в района между селата Писаница и Хасовица, където е най-страшно.
Теренът е труднодостъпен за автомобили. Пожарът е върхов, огънят пълзи по върховете на дърветата и бързо се разпространява. Падналите от снеголомите през март дървета вече са добре изсъхнали и улесняват разгарянето. Най- вероятната причина, поне засега, е човешка небрежност. Предстои да се установява, но сега най-важното е пожарът да се ограничи и угаси.
Два вертолета от състава на Военновъздушните сили се включиха в 16.30 ч. в разузнаването и гасенето на горски пожар, възникнал в района на с. Дунево и кв. „Райково“ на град Смолян. Екипажите са от 24-та вертолетна авиобаза – Крумово, съобщиха от МО.
Полетите се изпълняват след пълен анализ на въздушната и метеорологичната обстановка и релефа на местността, при строго спазване на мерките за безопасност и в тясна координация с Главна дирекция Пожарна безопасност и защита на населението“.
Зареждането на вертолетите с вода се извършва от микроязовир до с. Езерово.
Командири на екипажите на двата вертолета Ми – 17 са майор Йордан Йорданов и подполковник Димитър Павлов.
В състава на екипажа на един от вертолетите е включен като координатор инспектор Цветан Стоилков от структурата на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“.