Спечелилата кметските избори Татяна Тодорова не е имала адресна регистрация в Червен и не е имала право изобщо да бъде допусната да участва в изборната надпревара. А изборите са опорочени заради неправилно оформени протоколи, гласуване на хора, които нямат това право, и нерегистриране на отправените жалби за нарушения. В урната са открити 165 бюлетини, а в протокола е отбелязано, че са гласували 162 души. В списъка с избиратели в кметството ден преди изборите на 25 октомври фигурираха 192 души, а след това изведнъж техният брой нарасна на 238. Как става този номер? Това попита вчера в съдебна зала на Русенския административен съд загубилият кандидат за кмет на Червен от „Атака“ Иван Иванов. С посочените нарушения на изборните правила той оспорва избора на Татяна Тодорова от ГЕРБ за победител в кандидаткметската надпревара още на първи тур. И в разрез с логиката обяви, че не е завел жалба с намерението той да бъде определен за кмет. Тодорова е получила 124 от общо 158 действителни гласа, а за Иванов са гласували едва трима.
Адвокатът на спечелилата кандидатка обаче бе категоричен, че за оспорването на изборите не са представени юридически факти. Освен това изрази съмнения, че не правят разлика в това, че Тодорова има регистрация в селото, но не живее постоянно там. Защитникът й коментира и че в правния мир не съществува понятие като контролиран вот, за който се твърди, а оспорващите изборните резултати са го взели от фолклора и вестниците. От ОИК пък бяха категорични, че жалби за нарушения в изборния ден в Червен не са постъпвали.
Съдът отхвърли искането за ръчно преброяване на бюлетините, както и за назначаване на експертиза, тъй като в изборния ден никой от комисията не е оспорил резултатите, нито е подписал протоколите с особено мнение. Бяха прегледани обстойно обаче избирателните списъци, на които гласоподавателите са положили своя подпис, след като са пуснали вота си. Видяха се съмнителни обстоятелства като 3 подписа на един ред срещу един избирател. Изразиха се и подозрения, че част от подписите не са подписи, а символи, отбелязвани от членовете на комисията. 
Оказа се, че действително разминаване има - в урната били открити 165 бюлетини, а в протокола било отбелязано, че са гласували 162 души.
Въпросителните по делото предстои да бъдат изяснени, а вероятно и да се увеличат, тъй като казусът продължава в понеделник, защото оспорващият вота Иванов поиска нов адвокат.