Пъстри разкошни костюми, удивителна Снежанка, наметнат с копринено наметало принц, не съвсем страшна вещица и почти съвсем истински седем джуджета ще излязат на сцената на Русенската опера в петък. Любимата на милиони деца по целия свят приказка на Братя Грим ще оживее в балетен вариант - това е и световна премиера на произведението на българския композитор Александър Йосифов, обясни вчера директорът на русенския балет Силвия Томова. 
Тя представи солистите и целия екип, създал спектакъла. Костюмите са дело на Първолета Иванова-Радева, а сценограф е художникът Иван Токаджиев, който се очаква да дойде на премиерата на спектакъла на 13 ноември. Освен че за първи път поставяме това заглавие на съвременния български композитор Александър Йосифов, радваме се да въведем още нещо ново в тази постановка, каза Силвия Томова. В спектакъла са ангажирани ученици от балетните паралелки в Националното училище по изкуствата „Проф.Веселин Стоянов“. При това не балерини и балетисти от горните класове, което е честа практика в нашето сътрудничество, обясни директорката на училището Мария Дуканова. В „Снежанка и седемте джуджета“ партиите на мечета, зайчета, калинки, пажове се изпълняват от... деца от първи до четвърти клас! Това до известна степен усложни работата ни по спектакъла, тъй като с такива малки деца не се работи лесно, но пък да видиш едно дете със сбъдната мечта - да танцува на истинска сцена - определено си струва, коментира Томова. А Дуканова изрази специални благодарности към репетиторката на малките Деница Анчева. 
След премиерата в петък, 13 ноември, спектакълът ще бъде представен още два пъти през този месец - на 23-и вечерен и на 24-и сутрешен от 11 часа. След това през декември той няма да фигурира в афиша, тъй като голяма част от балетната трупа се включва в двете турнета на операта - във Франция с „Кармен“ и в обиколката на Германия, Холандия и Франция. Но през януари новото заглавие отново ще бъде достъпно за зрителите със своите цветни и смислени послания и към малките, и към големите зрители. А авторът Йосифов настоява час по-скоро „Снежанка“ да гостува и на софийска сцена.