С резултат 99:97 в полза на Йордан Йорданов от местната коалиция „Единни за община Две могили“ завършила изборната надпревара за кметското място в Острица. Така още на първи тур опонентът от ГЕРБ Лена Иванова се сбогувала с ръководния пост. Съмнения около отчитането на заветните две бюлетини, с които повел Йорданов, обаче станаха повод за съдебен спор.
Вчера в Административния съд беше донесен чувалът с изборни книжа, в който са опаковани действителните и недействителните бюлетини. Това се наложи, тъй като Иванова и адвокатът й бяха категорични, че невалидни гласове са отчитани като редовни, и то в подкрепа на спечелилия кмет.
Спор около една от бюлетините възникнал още в изборната нощ и след гласуване на секционната комисия гласът бил зачетен като действителен. Бюлетината бе подробно разгледана вчера в съдебна зала и стана ясно, че част от знака х, с който гласоподавател е отбелязал избора си, е изпълнен на зиг-заг. Според част от страните това се дължи на факта, че вероятно е гласувал възрастен човек, чиято ръка е потрепервала. Затова прокуратурата посочи, че правилно СИК е гласувала и с 5:2 е приела вота за валиден.
Другият спор бе около издирвана дори от полицията бюлетина. Нейната липса била установена, след като станало ясно, че броят на бюлетините не съвпада с броя на гласувалите хора. След 2 часа през нощта изчезналата бюлетина била открита сред гласовете за референдума. Тя обаче била празна, само с един печат и дори с неоткъснат отрязък и съответно била причислена като недействителна. Вероятно до тази нередност се е стигнало, тъй като един от членовете на комисията имал навика предварително да къса от кочана бюлетини, макар да му били правени забележки.
В съдебна зала бяха разпитани и петима свидетели. Част от тях обясниха, че не са видели некоректна агитация в изборния ден. Стана ясно обаче, че една от придружителките, която е помогнала при гласуването на двама неграмотни граждани с психически проблеми, е вуйна на спечелилия кмет. Освен това победителят в изборите ескортирал с колата си буса, в който била подвижната секция, която събира гласовете на хората с увреждания в техните домове.
Представителка на ГЕРБ в секцията пък видяла, че храната на някои членове от комисията се носи в торбички, на които бил написан номерът на победителя Йорданов.    
Въпреки че в протокола с думи било написано, че са гласували 197 души, по-важното изписване - с цифри, сочело, че техния брой бил 196. Толкова излязоха и поставените подписи в избирателните списъци, които също бяха обстойно прегледани и преброени в съдебна зала. Оказа се, че и отчетените 9 невалидни гласове са реално същият брой. Затова от Общинската избирателна комисия в Две могили обърнаха внимание на съда, че изборът в Острица е съвсем редовен и дори да е съпроводен с нарушения, то те не изкривяват вота. Според загубилата изборите Иванова и адвоката й обаче резултатите са недействителни, постигнати са след груби нарушения на изборния процес, вотът е опорочен, а изборният ден е бил съпроводен от незаконна агитация. Какво ще реши съдът, предстои да стане ясно до дни.