Русенската Пътна полиция спира от днес да регистрира новозакупени автомобили от чужбина и от други региони, тъй като регистрационните номера са изчерпани.
Ще може да се извършва смяна на собственост и издаване на талони на коли, които са с русенски номера и няма нужда да се пререгистрират, коментира директорът на русенската полиция Теодор Атанасов. Той посочи, че през местния КАТ на ден минават около 100 превозни средства.
Стопирането е за неопределено време, а проблемът касае цялата страна. Пътна полиция в Русе обаче е първата, които изчерпа регистрационните номера. А причината за това не е никак трудна за изясняване - масовото прииждане на румънци, които налитат на евтини употребявани коли с русенска регистрация. Това роди и нова доходоносна професия в нашите географски ширини - регистратор на коли.
Дори в столичния КАТ все още има запаси, показа проверка на „Утро“.
Скоро табелите ще се изчерпят и в други области. Не е трудно да се прогнозира обаче, че скандалите в русенското звено ще са сред най-разгорещените, тъй като регистрацията на коли е сред най-интензивните в страната и се нарежда след столичния КАТ. 
Причината, която доведе до задънена улица и принуди Пътна полиция да преустанови една от най-натоварените си дейности, е обжалване на обществената поръчка, която е обявена за доставка на табели. Поръчката е една и касае всички областни дирекции, а идеята е това да се промени. Така всяка структура сама ще може да обявява поръчка съгласно собствените си потребности, обясни Атанасов.
Табели с транзитни номера ще се предоставят само за напускане на страната или за придвижване до други региони извън Русенска област, съобщават още от полицията. Всички останали ще трябва да чакат подновяването на регистрациите, защото карането без номера е незаконно и може да причини огромни главоболия. И дано когато работата бъде подновена, КАТ направи специална организация за работа, защото ще бъде залят от лавина автомобили и при познатите ни темпове на работа регистрациите дълго време ще бъдат взривоопасна тема.