Ангажиментът на известния спортен журналист Красимир Минев като водещ на седмично предаване в русенската ТВН спокойно може да бъден наречен трансферът на годината в спортния живот на Русе. Той е познат на широката аудитория с дебюта си във вестник „Футбол“ и дългите години работа като шеф на спортната редакция в Би Ти Ви. В последно време се грижи за спортната част в програмата на ТВ+. Вчера Минев бе в Русе и отговори на въпросите на „Утро“.

- Г-н Минев, как стана така, че се заехте с работа в Русе?
- Виновникът е Светломир Цветанов /главен продуцент на ТВН - б.р./. Той ми предложи да направим „Спортът отблизо“, а пък аз си казах - защо път не! Все пак става дума за смел и амбициозен проект. Усетих и тръпка, а без нея не бих се наел да тръгна по нов път. 

- А ТВ+?
- /Смее се/. Ще е като парелелен слалом. Ще работя и за двете медии.

- Идвал ли сте преди в Русе?
- Не! Но имам доста приятели - почвам с големия борец Валентин Йорданов. С Владо Памуков се познаваме от 25 години. Сериозно твърдя, че той е най-добрият пишещ журналист в България. С него създадохме в ТВ+ предаването „Код Спорт“. 

- Хвърлихте ли се вече в дълбините на спорта в Русе?
- С баскетбола и новините за „сините феи“ на Георги Божков винаги и открай време съм на „ти“, тъй като с Жоро сме съученици и приятели от софийското 116-о училище. Старши треньорът на футболния „Дунав“ Веселин Великов също е мой приятел. Гледах мача на дунавци от турнира за купата на България срещу „Литекс“. Намирам, че отборът има потенциал. Опасявам се обаче, ако не влезе напролет в „А“ група, човекът, който финансира клуба, да не вдигне ръце и да си каже: „Защо ли си давам парите! Я да се махам!“ Затова ще си позволя да се обърна към спонсорите въобще - бъдете по-търпеливи. Знам, че ви е трудно. 

- Накъде върви българската спортна журналистика?
- В нашия бранш, заради липса на кадри, навлязоха много неподготвени хора. Най-лошото е, че тези хора се втурнаха да пишат и говорят за спорт на базата на личните си, на запалянковските си пристрастия. Феновете нямат място в журналистиката. Е, и аз съм от „Левски“, но никога не съм бил пристрастен. Жалко е, че нацията бе научена с времето на жълтата новина, на сензацията. Днес се смята, че дописката за поредното селфи на Валери Божинов е суперновина за сметка на спортистите като русенското момиченце Диляна Иванова, което спечели бронз на световното първенство по шахмат. В същото време казват, че в България нямало спорт. Има, но никой не си прави труда да покаже успехите на деца като Диляна. 

- Какво е вашето послание към русенци?
- Да вярват в българския спорт и дават шанс на медии, които работят честно, амбициозно и почтено с истинска любов към своята аудитория.