Порталът Ин витро България и кампанията «Любовта е действие» подкрепят благотворителната инициатива на «Ин витро център Димитров», в която две български двойки ще получат безплатна инвитро процедура.

Центърът е създаден от д-р Йосиф Димитров преди 20 години, а самият той е участник в екипа, помогнал на бял свят да се появи първото в България бебе в епруветка. С негова помощ за тези 20 години, родените бебета са близо 1500, заченати с различни методи от репродуктивната медицина.

Критериите за кандидатстване са:

1.Възраст на жената до 36 г

2.Нормална овариална функция, нормални нива на пролактин и TSH

3.Отрицателни изследвания за трансмисивни заболявания (HIV, сифилис, HBsAg, anti-HBc, anti-HCV) на двамата партньори

4.Липса на миоми, полипи, маточни малформации и хидросалпинкси

5.Нормална спермограма на партньора или лек/среден субфертилитет


В томболата могат да участват:

Жени с тубарен стерилитет:

Липса на маточни тръби двустранно (оперативно отстранени);

Едностранна липса с контралатерална непроходимост или стеноза;

Двустранна непроходимост на маточните тръби (вкл. след стерилизация);

Едностранна непроходимост с контралатерална стеноза;

Двустранна интерстициална или истмична стеноза;

Състояние след пластика на маточните тръби най-малко12 месеца след пластиката, при положение, че не е настъпвала вътрематочна бременност;

Доказана тежка ендометриоза, както и по-лека, но засягаща интегритета на маточните тръби;

Стерилитет при жената, свързан с липса на овулация поради LUFS

С неизяснен стерилитет


Декларацията за участие е публикувана в сайта www.invitro.bg. Подаването става на имейл [email protected] до 7 декември. Печелившите двойки ще бъдат изтеглени в предаването „Здравето от близо” по БНТ на 9 декември. Тогава честваме празника на Света Ана, майката на Дева Мария, покровителка на родилките, на брака, майчинството, семейството, на бременните, девиците и вдовиците.

Двете неправителствени организации, който работят в подкрепа на двойките с проблемно зачеване «Искам бебе» и «Зачатие» също партнират на благотворителната инициатива.

Няколко интересни факта за Ин витро АГ център Димитров:
През 2008г за първи път в България  се ражда бебе от замразена яйцеклетка. Технология е въведена от  центъра за първи път в България и вече се е превърнала рутинна.
Постиженията на клиниката са отразени във водещи световни научни списания в областта на безплодието като "Fertility and sterility"  и "Human reproduction".
В центъра използват усъвършенстван инкубатор, който абсолютно наподобява условията в матката чрез микровибрации, имитиращи  трептенията на ресничките на маточния епител. Методът в момента се използва само от няколко центъра в света.