Осем бургуджии от Ветово са арестувани на 6 февруари в домовете им при съвместна специализирана акция на криминалисти в Пловдив и Русе и служители в РПУ-Ветово, съобщи вчера главният секретар на МВР Светлозар Лазаров. За пет дни по Нова година изпечените мошеници са успели да оплетат с изкусните си плачове в слушалката 30 възрастни от Пловдивско и да им вземат 36 000 лева - все за операции на пострадали роднини.
Изкарващите по близо 7000 лева на ден безскрупулни мургави артисти вероятно са щели да оскубят още много наивни старци, но организацията им се пропукала. Един от куриерите им, които прибирали парите, попаднал в капана на пловдивската полиция в края на миналия месец и издал поръчителите си във Ветово. Така по образуваното досъдебно производство за извършени измами осемте ветовски „телефонисти“ са откарани в Пловдив и чакат тамошният съд да определи мярката им за неотклонение.
По време на обиските по домовете им са иззети 40 мобилни апарата и СИМ карти, с които въртели мръсния си бизнес.
Директорът на Областната дирекция на МВР главен инспектор Георги Великов вчера потвърди ареста на измамниците във Ветово, но отказа друг коментар, тъй като случаят е на Пловдив, а нашите криминалисти и униформени само са оказали съдействие.
Той обаче обясни, че в момента в МВР-Русе е създадена организация за пресичане на телефонните измами. Един от методите е след всеки получен сигнал за излъган русенец целият контингент да бъде подлаган на разпит.
От началото на януари досега в града са станали пет телефонни измами за общо 23 500 лева, сочи статистиката. При шестия опит в началото на миналата седмица 40-годишен мъж успя да предпази 88-годишна жена да даде последните си 600 лева на мошеник, който играеше ролята на санитар, изпратен да вземе парите за операция на крак на приятелката на бабата.