Стотици жители на Русе и на двата румънски града Констанца и Кълъраш са останали възхитени от плаващата изложба с картини на русенски и румънски художници. Това стана ясно вчера, когато в града пристигнаха директорът на Музея на изкуствата в Констанца Дойна Пауляну и Мариан Нягу от музея „По долното течение на река Дунав“ в Кълъраш. Те дойдоха за финална среща по проекта „Дунавският дух в пристанищните общности“, по който партньор е Община Русе чрез Художествената галерия. Проектът бе финансиран по Програмата за трансгранично сътрудничество „Румъния-България 2007-2013“.
Срещи, семинари, анкети са съпътствали работата по проекта. Най-вълнуващото събитие в него е пленерът в румънското селище Остров, където участваха русенските художници Красимира Кирилова, Ирена Парашкевова, Вяра Гунева, Валентин Георгиев и Румен Михайлов от Тутракан.
Всички гледахме един и същ дунавски пейзаж в Остров, но успяхме да създадем различни картини и пластики, каза Валентин Георгиев и добави: „Преди бяхме добри познати, сега сме приятели благодарение на дунавския дух“. Мариан Нягу пък изрази надежда работите от пленера да бъдат представени на още една изложба, а след това съвместната работа да продължи. В момента всички творби са подредени в Музея на изкуствата в Констанца.