Пътува ли ви се в историята? Модерните пътешественици не просто пътуват, а преживяват историята, вкусват я и търсят различните емоции, които да се превърнат в качествени спомени.
Философията на културните маршрути на Съвета на Европа отразява тъкмо такива нужди на съвременните туристи: любознателни, независими, с отношение към местата и хората, които посещават. И още нещо, което поне преди пандемията беше много важно: туризъм, който оставя щадящ отпечатък, който намалява натиска на милионите посетители и насърчава към зелено пътуване, към ходене пеша или с велосипед.

Русе е включен в два европейски културни маршрута: „Пътят на Римските императори и Дунавският път на виното“, който е сертифициран през 2015 г. и най-новият: „Дунавският път на Желязната епоха“, който официално стана факт на европейските туристически карти точно преди една година.
Днес се впускаме в пътешествието от Сексагинта Приста: римската военна станция, кацнала на високия речен бряг, която от години е любимо място и за местните хора, и за гостите на града. Обектът на Регионален исторически музей Русе е част от европейския маршрут от самото му създаване. Един от емблематичните примери как се преживява история - и как се вкусва тя, е Римският пазар на Сексагинта Приста, който в началото на есента привлича хиляди любопитни с демонстрации на римски бойни умения и с автентична храна и напитки от времето на Империята.
Няма нужда да чакате чак дотогава, за да се уверите сами:
имате шанс още следващия уикенд, на 14 и 15 май да преживеете историята и да я вкусите
Тогава Арт Проджект Базар събира майстори на занаятчийски стоки, зелени идеи и органик храни на крепостта. При това в събота е Нощта на музеите - мястото ще бъде отворено до късно вечерта.  
Впрочем, усилията да съберат международните партньори на маршрута - сред тях и русенският музей, идва от базираната в Сърбия организация Дунавски компетентен център. Няколко години са необходими, за да се структурира подобно мащабно начинание като цялостното пакетиране на единен туристически продукт - с неговите връзки, карти, означения, позициониране на световните пазари.
Маршрутът „Пътят на римските императори и Дунавският път на виното“ 
обединява археологически обекти от Средния и Долен Дунав, както и винарни и винарски райони от десет европейски страни. 
Археологическите обекти свидетелстват за уникалната история на районите. Те са паметници на водачеството на римските императори през вековете в отбраната на Дунавския коридор - Лимесът, границата на Римската империя.
Дунавската граница на Римската империя се поддържа от постоянно военно присъствие. Като резултат, употребата на виното става основен компонент от всекидневието в региона, твърди професор Майкъл Вернер, президент на научния комитет на маршрута.
Дунавският път на виното включва същите региони, което допълва и продължава традицията за производство и консумация на вино, започнала в римски времена. Виното като ключова подтема се слива концептуално с разпространението на римската култура в Дунавския регион.
Пътят на римските императори и Дунавският път на виното лъкатуши между четири държави на Среден и Долен Дунав: Хърватия, Сърбия, България и Румъния. Към Дунавския маршрут наскоро беше присъединен и Адриатически маршрут - той включва и обекти от Унгария, Словения, Албания, Черна гора, Северна Македония и   Босна и Херцеговина.
Маршрутът отговаря на ценностите на Съвета на Европа, който регистрира и управлява всички подобни констелации на исторически паметници, природни забележителности и изобщо истории за културата, която става обект на туризъм.
Пътят на Римските императори:
европейските ценности
Римската империя, императорите и предците поставят основите на урбанизъм, администрация, право и граждански свободи за следващите средновековни и модерни европейски общества. По времето на имперския Рим се практикуват концепции като религиозна толерантност и съхраняване на етническите идентичности. Така видимите и материални останки от Римската империя в градовете и музеите из цяла Европа остават визуални маркери за паметта на римското минало, казва идеологът на европейския маршрут проф. Вернер.
Дунавският път на виното:
напитката на римските войници
В земите по Долен Дунав лозарството може да се проследи назад до времената на древните гърци и траките. За региона на Централен Дунав виното идва с римската армия като част от дневните порциони на войниците. В началото средиземноморските вина се внасят с хиляди керамични амфори, които и днес се откриват из римските археологически обекти. По-късно първите лозя били засаждани с работната сила на римската армия. За местните хора, които работят и живеят редом с римските воини, става обичайно „да действат като римляните“ и в известен смисъл дори „да бъдат римляни“. В случая - като опитват и привикват с вкуса на напитката, станала днес част от традиционната и неизменна местна култура.