Явявам се като предложение на БСП за председател на Общинския съвет и ако бъда подкрепен и избран, ще работя за общите интереси за общинския съвет и на общината. А ако това не се случи, няма да изживявам драма, коментира на пресконференция вчера ректорът на Русенския университет Христо Белоев. Той бе категоричен, че предварително не желае да се правят договорки, защото досега не е влизал в договорки с никого и няма да го прави и занапред. 
Председателят в оставка на общинската структура на партията Божидар Йотов каза, че са сондирали мнение основно с партиите в лявото пространство, но изборът за председател на местния парламент окончателно ще бъде направен на първата сесия в понеделник. Както „Утро“ писа, до момента подкрепата си за кандидатурата на Белоев обявиха от АБВ.
Направена е консултация с юристи и позицията на председател на общинския съвет и ректор може да се съвместява, уточни Белоев. 
Резултатите от местните избори показват слабо представяне и тежка загуба, а подаването на оставка на общинския председател и на цялото Изпълнително бюро съответства на всички етични и морални норми, коментира Йотов. Той допълни, че на конференцията на 13 декември обновлението и подмладяването в партията ще бъде положителният ефект, който търсят от партията. 
На местните избори хората показаха, че не искат да гласуват за БСП. Спадът с 3000 гласа означава, че хората не ни припознаха като партия, която може да предложи реална алтернатива. Подаваме оставка, за да предизвикаме едно реално обновление, каза Валентин Христов. 
Червените коментираха, че заведеното дело срещу несъответствия в изборните протоколи е стъпка, която  БСП предприема не като чисто съдебен иск, а като акт на декларация срещу лошата организация и лошата информация към гражданите на тези избори.