Във връзка обществените реакции срещу номинацията на Джок Полфрийман и след вътрешно обсъждане, Българският хелзин  взе решение индивидуалната кандидатура на Джок Полфрийман да бъде отстранена, а номинацията да остане единствено за Българско затворническо сдружение за реабилитация, съобщава на сайта си БХК.

"В сдружението членуват много хора, които са се посветили на това да помагат на лишените от свобода не само чрез защита на правата им, но и като насърчават тяхното превъзпитание, защото само така при връщането им в обществото те могат да бъдат продуктивни негови членове.

Работата на всички тези хора не трябва да бъде пренебрегвана или омаловажавана, защото тя е важна, допринася за прогреса на обществото ни, за неговата сигурност и справедливост", коментират от комитета обяснява:
"Номинацията на Джок Полфрийман бе изцяло базирана на дейността му, като активист за правата на затворниците и по никакъв начин нямаше за цел да оправдава престъплението му или да омаловажава живота на Андрей Монов. Съжаляваме искрено, че с допускането на номинацията допринесохме за засилването на скръбта на роднините и приятелите на жертвата".

Целта на наградите „Човек на годината“ не е да провокират или създават конфликти, а напротив – да отбележат постиженията и работата на хора, които защитавайки правата на човека допринасят за развитието на цялото ни общество.

В последните дни номинацията на Джок Полфрийман, който беше осъден на 20 години затвор заради убийството на студента Андрей Монов в София, предизвика широк обществен отзвук.

В „Здравей, България” приятели на убития Андрей Монов изразиха недоумението и огорчението си от решението на БХК.
Според тях това е обида към паметта на жертвата и твърдят, че тази номинация е "крайно нелепа и дава грозен сигнал на и без това срутеното ни общество, че всеки убиец може да стане човек на годината".

Председателят на БХК Красимир Кънчев обясни в сутрешния блок, че номинацията не е на комитета, а е допусната от него.
От предаването "Господари на ефира" също излязоха с официална позиция по въпроса, в качеството си на номинирани от БХК заради кампанията им за "Зоополиция в България".

Те благодариха за признанието, допълвайки: "Искаме да кажем, че както много други хора, така и ние не приемаме да сме номинирани в една класация с човек, излежаващ присъда за убийство. При тези обстоятелства ние не се чувстваме част от подобна инициатива и ще ви помолим да оттеглите нашата номинация. Ако, разбира се, преди това не оттеглите тази на Джок Полфрийман".