Министерството на земеделието и храните не било поканено и не е участвало в работната група, която е разработвала законопроекта за въвеждането на данък "вредни храни". Никой досега не е потърсил позицията на МЗХ, в чийто ресор попадат храните.
Това каза земеделският министър Десислава Танева пред БНР.
„Нашият екип, включително и аз, го получихме, когато той беше качен на страницата на Министерство на здравеопазването за обсъждане. Ние приемаме и работим в посоката да формираме навици у младото поколение за здравословно хранене”, каза Танева. Тя подчерта, че е против въвеждането на данък "вредни храни". Такъв режим, за облагане на т.нар. "вредни храни", аз дори не искам да споменавам подобно наименование, тъй като то не съществува в нито една дефиниция. На пазара в момента съществуват и се предлагат само безопасни за здравето на хората храни. Би следвало да говорим за храни, чиято консумация в норми, над медицински препоръчваните, би довело до определени ефекти за здравето”, коментира министърът.
Тя каза още, че подобни режими за облагане на храни има в пет държави на ЕС, като само в три от тях това е под формата на данък, както е предложен у нас, в две от тях обхватът е само на определена напитка. „Само в една страна – Унгария, обхватът на облагане данък "храни" е малко по-голям, но не толкова широк, колкото нашия законопроект. Последните анализи от ефекта на прилагането на тази законова уредба в Унгария са твърде песимистични – и за бюджета на Унгария, и за потребителите, да не говорим за хранителната индустрия”, каза Танева.
Тя коментира и промените в наредбата за храненето в детските градини и училищата, които предвиждат на децата да се предлагат само храни по стандарт. Според нея, въпреки че фирмите, които предлагат подобни продукти не са много, те ще успеят да се справят с нарасналото търсене. По думите ѝ, новите изисквания за храненето в детските заведения няма да доведат до драстично увеличение на издръжката на децата в детските градини.