Домашна ракия на селски казан ще може да се вари в периода от 1 юли до 31 декември всяка година. Това решиха депутатите от бюджетната комисия към парламента, като приеха на второ четене промени в Закона за акцизите и данъчните складове. Предложението е на Емил Димитров от Патриотичния фронт и група народни представители.Ако някой пожелае да вари ракия през друго време от годината, ще трябва да уведоми "Агенция Митници" 14 дни предварително. Освен това домашна ракия с намален акциз от 550 лв. за 1 хектолитър чист алкохол ще може да се вари само в казани до 500 литра. 

А за по-големите казани акцизът ще бъде двоен - 1100 лв. на хектолитър. Досега домашна ракия може да се вари в казани до 1000 литра. Целта на промените е да се ограничи сивата икономика и незаконното варене на големи количества ракия, които след това се продават, без да се плащат данъци. Промените бяха подкрепени от Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България и Лозаро-винарската камара. От КРИБ заявиха, че това ще изсветли сектора, но няма да засегне интересите на обикновените хора, които варят домашна ракия.

Депутатите отхвърлиха предложението на кабинета да бъдат разширени правомощията на Националната агенция за приходи и данъчните да могат да викат представители на фирмите за устни пояснения. Предложените промени в ДОПК предвиждаха служителите на НАП да привикват граждани и собственици на фирми за даване на лични обяснения на живо. Росен Иванов от НАП обясни, че това се предлага, за да има повече достоверност. 

По думите му писмените становища, които се предават обикновено, се готвят от счетоводители, защото не всички лица могат да ги изготвят сами, и затова би било редно данъчните да искат лични обяснения от собствениците на фирми. От Асоциацията на индустриалния капитал (АИКБ) заявиха, че не подкрепят предложението, защото това ще заприлича на съдебна процедура. Йорданка Велинова от БСК смята, че при устен разпит не се знае дали няма да има натиск върху разпитваното лице от страна на служителя. Румяна Георгиева от КРИБ заяви, че сивата икономика трябва да излезе на светло, но бизнесът трябва пряко да участва в изготвянето на правила, позволяващи да се правят такива устни привиквания. Бюджетната комисия подкрепи предложения от кабинета нов график за повишаване акциза на цигарите, който предвижда цената на по-ниския клас цигари да се увеличава по-плавно, а луксозните марки да поскъпват по-бързо.