Първата ракета на България загуби в изключително драматичен двубой от испанеца Давид Ферер след 7-6 (4), 1-6, 3-6, в мач от осминафиналите на Мастърса в Париж. В тази среща, подобно на много други през сезона, Димитров за пореден демонстрира както страхотен тенис, така и сериозни сривове в играта си. Въпреки че успя да поведе със сет, българинът не успя да задържи силната си игра от първата чат и в крайна сметка допусна обрат. Това бе пета загуба за Григор от шест мача срещу този съперник. Единствената победа за Григор бе на финала в Стокхолм преди 2 години.
Двамата тенисисти изиграха изключително равностоен първи сет, преминал без пробиви. В последвалия тайбрек, българинът успя да вземе минимален аванс, което му позволи да затвори сета след 7-6 (4).
Втората част започна по подобие на първата. Димитров спечели убедително откриващия гейм на свой сервис, след което Ферер изравни за 1-1. В последвалия сервис гейм обаче Григор показа леки колебания в играта, които доведоха до пробив за испанеца 1-2. Грешките в играта на българина продължиха, като последваха нови два гейма за Ферер. Световният номер 8 продължи да притиска бекхенда на своя противник, успявайки да наруши ритъма на Димитров и по този начин спечели безпроблемно сета след 6-1.
Третият сет започна отлично за Григор, който получи три брейкбола още в първия гейм на съперника. За негово съжаление обаче испанецът демонстрира характер и успя да обърне и да поведе с 1-0. Последва бърз сервис гейм за българина, който изравни: 1-1. В последвалия гейм нови три точки за пробив се откриха пред хасковлията, които обаче отново бяха отразени от борбения Ферер. Въпреки това Григор все пак успя да стигне до така чакания пробив, след който поведе в резултата с 2-1. Осмият в света обаче бързо се върна, изравнявайки при 3-3. До края испанецът успя да пробие още веднъж, с което и да затвори мача след 6-4.
За място на полуфиналите Ферер ще спори с победителя от двубоя между Роджър Федер и Джон Иснър.