Вчерашната заповед на министъра на вътрешните работи Румяна Бъчварова за извършване на дисциплинарни проверки спрямо служителите на МВР, които са били на протестите, вероятно е уплашила част от колегите, защото днес определено сме по-малко от предните два дни, каза на снощното мълчаливо негодуване пред ОДМВР от около стотина полицаи председателят на синдикат „Сигурност“ Антон Донков.
Според него Бъчварова най-вероятно има предвид действия срещу полицаите, участвали в блокиране на улици, нарушили етичния кодекс от служителите на МВР и демонстрирали арогантно нарушаване на обществения ред. В Русе обаче ние не блокираме движението, а само пресичаме на пешеходните пътеки в извънработно време, уточни Донков. Блокирането на движението според него става, когато се поставят коли или други тежки предмети, а пресичането от повече хора не е блокиране.
Снощи полицаите пак пресичаха бавно три пъти по няколко минути кръговото и движението спря, въпреки че по критериите на синдикалиста пътят не е бил затварян.
Твърдо подкрепям младите си колеги в протестите им, защото служителите на МВР, които ежедневно се изправят срещу въоръжени хора, и пожарникарите, които постоянно се борят с пламъците, трябва да вземат по 20 заплати при пенсиониране, за да си подсигурят годините след това, каза Тодор Атанасов, почетен председател на клуба на ветераните при ОДМВР.