Витреалната хирургия е най-новият метод за лечение в Очното отделение на МБАЛ „Медика“. Това е хирургия на задния очен сегмент при заболяване на очното дъно, обясни началникът на отделението д-р Стела Шаханова. В повечето случаи става въпрос за очно усложнение при диабетно болни хора. Диабетът е най-инвалидизиращото състояние, защото води до слабо зрение и слепота, което е социален проблем както за самия пациент, така и за семейството му и за обществото, уточни офталмологът. 
Витреална хирургия може да бъде приложена и при други заболявания като кръвоизлив в очното дъно, ретинопатия, травми и много други увреждания на стъкловидното тяло и на ретината, на които терапевтичното лечение не влияе. Това е изключително високо технологична безшевна хирургия, работи се през три отворчета, по-малки от половин милиметър, с гилотина, която прави 7500 разреза в минута, обясни д-р Шаханова. Тя е категорична, че всичко това води до изключително добри зрителни резултати за пациентите и до бързото им възстановяване.
В страната витреална хирургия се извършва в София и Пловдив и амбицията на офталмолозите в МБАЛ „Медика“ е да превърнат Очно отделение в трети център, където пациентите могат да получат адекватно терапевтично и хирургично лечение, посочи д-р Шаханова и с нескрито задоволство допълни, че операциите при тях се извършват на световно ниво. Затова тя призова русенци с такива заболявания да не ходят до София или до Пловдив за лечение, а да се доверят на екипа в Очно отделение в МБАЛ „Медика“.
В екипа на отделението е един от най-добрите витреални хирурзи в страната д-р Лукан Мишев от софийска клиника. С него работят д-р Шаханова, д-р Главанова и д-р Младенова. Целта на очните специалисти е да обучат и млади колеги, които да развият тази хирургия в МБАЛ „Медика“.
В отделението се извършна още и трансплантация на амниотична мембрана. Тя представлява прозрачната най-вътрешната обвивка, която обгръща зародиша от всички страни, няма кръвоносни и лимфни съдове. Това е субстрат, който благоприятства миграцията и захващането на епителните клетки. По тези причини амниотичната мембрана се използва за покриване на роговични и конюнктивални дефекти и за възстановяване целостта на тъканта. Този метод е приложим при пациенти с изгаряния, с рани на роговицата от травми, с кератопатии от друг произход, при глаукома и други. Всяка майка може да стане донор на амниотична мембрана, ако ражда със секцио. След като амнионът се отдели, се изследва за сифилис и СПИН, после се консервира за шест месеца и отново се изследва и чак тогава се разрешава употребата му. Амниотичната мембрана се използва и за пациенти, които дълго време чакат донор за трансплантация на роговица, като по този начин състоянието им се съхранява. Това се прави в Очно отделение от дълго време и е добре пациентите в Русе да знаят за тази придобивка, обясни д-р Шаханова.
Основният контингент на Очно отделение в МБАЛ „Медика“ са пациентите с катаракта и с глаукома. Операциите за премахване на очно перде се извършват безшевно и безкръвно с най-съвременна технология, като се имплантират премиум лещи. Съвсем скоро предстои да започне и имплантация на акомодативна леща, която е последната висока технология при изкуствените лещи.
Операциите на глаукомно болните са значително по-малко, тъй като нараснаха възможностите за медикаментозно и лазерно лечение на болестта. При глаукома в МБАЛ „Медика“ се слагат стендове, с които се подобрява инфилтрацията в окото. Стендът представлява миниатюрна метална тръбичка с размери около 3 мм, която подобрява филтрацията на вътреочната течност. Съветът на д-р Шаханова е хората дори и с най-малък проблем в очите да посетят офталмолог, който ще ги диагностицира и навреме ще ги насочи за терапевтично или хирургично лечение.
В екипа на отделението работят специализантите д-р Наталия Главанова, д-р Магдалена Младенова, стажантът Луис Панайотова, която още учи в Медицинска академия, и д-р Парашкевова, която работи на индивидуална очна практика. Докторите са много дейни, със специализации в Лондон и Виена и ни карат да виждаме бъдещето на нашето отделение много оптимистично, каза д-р Шаханова.