150 полицаи от шестте синдиката на МВР в Русе се вдигнаха на спонтанен протест вчера в 17.30 часа и блокираха движението по кръговото кръстовище пред дирекцията на МВР за петнайсетина минути. Десетки изнервени шофьори, надуваха клаксони и форсираха двигатели в пиковия час, но протестиращите не отстъпиха. В 17.50 часа движението бе възстановено.
„Дойде ни до гуша от исканията за отмяна на социалните придобивки в МВР и затова подкрепяме колегите си в цялата страна“, каза председателят на синдикален алианс „Сигурност“ Антон Донков. Той уточни, че става въпрос за намаляване на полагащите се при пенсиониране 20 брутни заплати на 10, но само върху основната заплата, а не и върху прослуженото време. Предвижда се още премахване на допълнителния процент за прослужено време, намаляване на отпуската от 30 на 20 дни, на порциона и други икономии. Това означава, че заплатите на служителите в МВР ще паднат минимум с 200 лева, как се живее без пари и с толкова много часове извънреден труд, попита  Донков. 
От януари до момента близо 100 млади полицаи в Областната дирекция на МВР в Русе са напуснали системата и процесът ще продължи до края на годината с бързи темпове. Служители дори напускат без предизвестия, но на тяхно място няма назначени нови кадри, защото това става с конкурси. Така на практика на смяна от едно полицейско управление излизат 4-6 служители, а преди 10 години те бяха 22-24, допълни синдикалният лидер.
Аз работя в МВР от 24 години и заплатата ми е 385 лева плюс 27% за работа в системата. В момента искат да ни застопорят на 532.75 лева. Като махнат порциона от 120 лева, ще сляза на 418 лева. Обяснете ми как ще си плащам задълженията и лекарствата и с какво ще преживявам. Затова си давам диагнозата карцином на Бойко Борисов, Румяна Бъчварова и на Владислав Горанов. Нека те живеят с нея и да я лекуват с мизерното заплащане, което искат да дадат на хората, които им охраняваха изборните секции в страната, посочи Маргарита Хотнева - председател на дружество към синдиката на служителите в МВР.
Протестът продължава днес от 18 часа пак на ОДМВР, а утре по същото време синдикатите ще блокират кръговото движение край Бяла.