Румънският президент Траян Бъсеску беше осъден да плати глоба от 135 евро заради дискриминационни изказвания срещу ромите по време на пътуване в Словения, съобщи Съветът за борба с дискриминациите (CNCD).

"Не за първи път президентът прави подобни изказвания, поради това Съветът реши да му наложи глоба", съобщи говорителят на CNCD Ищван Халер. За момента президентството не е коментирало санкцията.

При пътуване в Словения през ноември 2010 г. Бъсеску заяви публично, че "много малко роми номади искат да работят и много от тях живеят от откраднатото". Тридесетина румънски асоциации, защитаващи човешките права, осъдиха "расистките изказвания", които са "нов епизод в стигматизацията на ромите от високопоставени румънски представители".

Не припомниха, че голямото мнозинство от румънските роми не са номади. Неправителствената организация Романи Крис сезира Съвета за борба с дискриминациите. На първо време той се обяви за некомпетентен, защото изявленията били направени в Словения. Но Върховният съд, който беше сезиран от Романи Крис, нареди на Съвета да се произнесе.

Президентът Бъсеску вече беше санкциониран два пъти за дискриминационни изказвания срещу ромите – през 2007 г. след като нарече журналистка "мръсна циганка" и през 2011 г. заради това, че обвини ромите, че крадат.