Невиждана от 25 години доминация в местната власт постигна ГЕРБ и в Русенска област. Най-голямата партия взе 52 кметски места от 73 възможни, като особено силни акценти са вторият мандат на Пламен Стоилов в Русе, пробивът на Димитър Славов, Валентин Атанасов и Валентин Панайотов съответно в Бяла, Сливо поле и Борово, както и утвърждаването на д-р Петър Петров и Георги Миланов в Ценово и Иваново. Тя разполага и с най-много съветници - 56, като в три от осемте общини има мнозинство в общинските съвети - Ценово, Борово и Иваново.  
В местните законодателни органи в Русе, Две могили, Сливо поле и Ветово партията също се представи много добре и ще гради около себе си управляващи мнозинства.
Втора политическа сила при разпределението на кметските кресла се оказа ДПС, която спечели седем селски кметове. Тя извоюва 21 съветници, като не успя да пробие единствено в общинския съвет в Ценово. Всъщност партията задмина БСП, която има едва четирима кметове, като в едно от населените места дори не игра самостоятелно, а е в коалиция с АБВ. Червените ще имат 24 съветници, но четирима от тях влизат в Иваново отново като коалиция БСП и АБВ. 
Силен пробив на местните избори направиха коалиция „Бъдеще за всички“ във Ветово и партия Нова алтернатива в Две могили. Местният съюз във Ветово успя да се пребори и за общината в лицето на досегашния кмет Георги Георгиев, и за едно от селата, като вкара и шестима съветници. Нова алтернатива пък спечели начело с Божидар Борисов кметския стол в Две могили и си извоюва три места в общинския съвет. Добро беше и представянето на местната коалиция „Единни за община Две могили“, която спечели двама селски кметове и вкара също трима съветници. 
Една от новите политически формации АБВ също постигна прилични резултати на местните избори. Тя има един селски кмет и още трима, при които победата е поделена с БСП и ВМРО. Самостоятелно ще разполага с по двама общински съветници в Русе и Ценово, като вкарва четирима съветници в Иваново, но като коалиция с БСП, както и двама в Две могили също като коалиция „Алтернатива на статуквото“. 
Реформаторският блок печели само един селски кмет и то в коалиция с ВМРО. И двете формации обаче направиха силен пробив в общинския съвет в Русе, където вкараха по шестима съветници. Освен това от ВМРО имат и един съветник в Иваново.