Гласуваните пари за битова престъпност не са от партиен егоизъм. Това каза министърът на вътрешните работи в оставка Румяна Бъчварова в предавнето "Тази неделя" по бТВ. По думите ѝ с парите ще бъде обезпечено създаването на допълнителни полицейски патрули в малките населени места. „Операцията започва сега, защото това е първият момент, в който можем да го направим. Така даваме възможност на някой друг да продължи да работи без да търси пари, без да се опитва да създава друга организация. Няма никакъв партиен егоизъм”, поясни Бъчварова.
По думите на вътрешния министър в оставка правителството се е сблъскало с немалко проблеми в изготвянето на план за борба с битовата престъпност. „Оказа се, че не можем да подберем повече от 1500 души, които да минат през обучение и да бъдат включени в този процес”, поясни Бъчварова.
От МВР предложили нова категория служители, за да могат да се освободят командированите полицаи по границата.
„След законът, който беше приет съвсем скоро, можем да назначим допълнително около 1100 души, което не е малко”, каза Бъчварова.
„Над 60% от битовите престъпници са рецидивисти, които или не са в затвора, или току що са излезли. Случаите на регионално ниво могат да бъдат преодолени със съвместни усилия на властите”, поясни вътрешният министър в оставка.
Като приоритетни области в програмата са определени Видин, Монтана, Враца, Ловеч, Плевен и София-област.