Високото признание за музикално присъствие и майсторство - наградата „Кристална лира“, бе присъдена на три от деветте русенски номинации в престижния списък на кандидат-призьорите. Един от щастливите носители на приза е Биг Бенд Русе, чийто диригент Димчо Рубчев получи наградата завчера, точно на Деня на народните будители, на специалната церемония в столицата. Наградата се връчва за организация и домакинство на първия по рода си Международен биг бенд концерт в рамките на международния биг бенд парад на 5 май в Русе. 
„Кристална лира“ получи и екипът на Русенската опера, който направи постановката на операта „Катерина Измайлова“ - режисьорката Вера Немирова, диригентът Найден Тодоров, Соня Немирова като драматург, Стилияна Димитрова-Хернани, диригент на хора, сценографката Димана Латева и директорката на русенския балет Силвия Томова като консултант сценична пластика. Изпълнителката на главната роля, бляскавата солистка Мария Цветкова, получи една от специалните Кристални лири - тази, която се присъжда от публиката. 
Всъщност, може да се каже, че още два от призовете са с русенски адреси, тъй като поводът за номинациите е именно Малката Виена. Става дума за диригента Владимир Кираджиев, който стана носител на „Кристална лира“ за два концерта с Русенска филхармония и солиста Людмил Ангелов - в Русе и на фестивала „Софийски музикални седмици“. Градът, и по-точно международният фестивал „Мартенски музикални дни“, са в основата на „Кристалната лира“, връчена на пианистката Пламена Мангова, тъй като нейната номинация е базирана на концерта й в рамките на русенския фестивал и на изявите й след това на Софийски музикални седмици и на „Аполония“.