Да изберем с какво олио да сготвим вечерята тези дни, се оказва доста “хлъзгава работа”.
Вече не е интересно просто да се пресегнем към традиционния зехтин, тъй като рафтовете на магазините са пълни с всякакви видове олио, доста екзотични според кулинарните представи на повечето хора.

Ще откриете
всякакви видове -
от олио от тиквени
семки до такова
от коноп


Всяко е различно и всяко има своите ценни качества. Един от последните претенденти за нашето внимание в кухнята е аргановото олио, познато на повечето жени от козметиката. Това е олиото, с което готвят повечето известни главни готвачи и водещи на кулинарни шоупрограми.
За всички нови видове масла, които навлизат в кухнята ни, е по-добре да бъдат нерафинирани, защото така са по-здравословни.

Повечето от тях се
съхраняват в тъмни
бутилки в хладилника


Нужни са малко познания, за да знаем как да използваме различните видове олио по най-здравословния начин. Наситените мазнини, които обикновено са в твърдо състояние на стайна температура, са най-стабилните и могат да издържат на висока температура при готвене.

Полиненаситените мазнини са по принцип
по-малко стабилни
и често гранясват,


така че е най-добре да се използват в сурово състояние и да се готвят на ниска температура, както и да се съхраняват в хладилника. Мононенаситените масла като зехтина например са течни на стайна температура и са по-стабилни от ненаситените мазнини. Някои специалисти по здравословно хранене смятат, че е важно да се избира олиото според неговата “точка на пушене”, или температурата, при която то започва да пуши и да се разпада на потенциално вредни компоненти. Повечето от диетолозите обаче са единодушни, че олиото трябва да бъде загрято до много висока температура или да бъде използвано многократно, преди да стане опасно за здравето ви.
Освен това трябва да помните, че

рафинираното олио
губи част от аромата
и хранителните си свойства,


ако е извлечено при висока температура или с химически вещества. При студенопресованите масла като зехтина екстравърджин това не се получава. Когато купувате олио в магазина, четете етикетите и търсете такова, на което пише “студено пресовано” или “нерафинирано”.

Арганът - “тъмното злато” на Изтока

Доскоро аргановото масло беше най-добре познато от козметичната индустрия като продукт за разкрасяване в луксозни продукти за коса и кожа.
Аргановото масло се извлича от ядките на аргановото дърво, което е най-разпространено в Мароко. Има лек аромат на орехи. Загряването до висока температура може да увреди химическия му състав, така че най-добре го запазете за овкусяване на салати, печени зеленчуци и десерти. Така неговият богат аромат ще може да бъде усетен в цялата му гама.

Арганът е наричан “тъмното злато” и е много популярен в кулинарията на Близкия изток. Най-накрая това масло получи вниманието, което заслужава, и в кухните на Запад, след като бе популяризирано от известни майстори готвачи в предаванията им.

В хранително отношение аргановото олио може да се похвали с цяла гама от омега-3 мастни киселини и 3 пъти повече витамин Е от зехнина. То има удивителен ефект върху храносмилането и кожата. В Мароко местните жители си топят в него хляба сутрин на закуска, а също така си поливат ястията. Вече може да се открие в по-големите магазини в Западна Европа. 

От тиквени семки - най-добро за дресинг

Това е едно от новите видове масла, които вече са задължителни за холивудските звезди, държащи да се хранят здравословно. Лесно можем да разберем защо е така. Отличава се с определен зелен цвят и има наситен аромат.

То е богато на ненаситени мазнини, витамини и минерали. Специалистите твърдят, че има благотворен ефект - подобрява настроението, освежава кожата и помага при симптоми на менопаузата.

Тъй като точката му на пушене е сравнително ниска, олиото от тиквени семки е най-добре да се използва в сурово състояние. Затоплянето определено го разваля. Използвайте го в дресинг за салати, поръсвайте с него ризото и зеленчуци. Освен това може да го изсипете в купичка и да си топите в него хляба. 

Олиото от авокадо - на тъмно и в хладилник

Това олио се извлича при пресоването на плода авокадо. То е богато на мононенаситени мазнини, като това го прави много полезно за укрепване на сърцето. Също така е много богато на витамин Е.

Олиото от авокадо има по-висока точка на пушене от зехтина, което го прави по-добър избор при готвенето на висока температура. Освен това ароматът му е неутрален, по-скоро като на масло, така че не се смесва с тези на другите съставки. Освен това е много приятно, когато го прибавяте към дресинги.

Олиото от авокадо се окислява, когато е изложено на ярка светлина, така че най-добре го съхранявайте в хладилника в тъмна бутилка. Може да го намерите в по-голямата част от супермаркетите. 

От ленено семе - само сурово

Олиото от ленено семе е богато на полиненаситени омега-мастни киселини. Изследванията показват, че е изключително полезно за здравето. Сред основните му предимства е това, че намалява холестерола и високото кръвно налягане, както и че облекчава симптомите при менопаузата при жените.
Не трябва обаче да се забравя, че маслото от ленено семе е едно от най-нестабилните, които се използват в кулинарията. То гранясва много лесно и е задължително да се съхранява в хладилник. Има много ниска точка на пушене и затова трябва да се консумира само сурово.

Олиото от ленено семе има много характерен аромат и ще придаде специфичен вкус на всяко ястие, което приготвяте с него. Вкусно е както в дресинг за салати и смутита, така и когато го прибавите накрая към готовата супа или полеете с него зеленчуци.
Лененото масло ще откриете в някои супермаркети, а също и в магазините за биохрани или пък в интернет. 

С оризовото пържите, намалява холестерола

Олиото от кафяв ориз е сравнително ново масло в магазините. Извлича се от външната твърда обвивка на зърната кафяв ориз. То е сравнително бедно на наситени мазнини, но не чак толкова, колкото е зехтинът например.
Този вид олио има голямо съдържание на оризанол - вещество, за което се смята, че помага за намаляване на холестерола, а също така е богато на витамин Е.

В сравнение с белия ориз кафявият е по-богат на витамин B1, B3, както и на желязо.
Според специалистите по хранене това олио има по-висока точка на пушене от зехтина, по-подходящо е за пържене и има мек аромат на ядки. Добре е обаче все пак да го съхранявате в хладилник, за да може да го използвате по-дълго. Може да го намерите вече почти навсякъде. 

Конопеното е богато на протеини

Конопеното олио се извлича от зърната на конопа. То е богато на протеини, полиненаситени омега-мастни киселини и на фибри. Също така има много ниска точка на пушене и затова е препоръчително да се съхранява в тъмно стъклено шише в хладилник, както и да се използва в сурово състояние. За по-дълготрайно складиране е възможно олиото дори да бъде замразено при по-ниска температура.

Маслото от коноп има лек аромат на орехи. Препоръчително е да използвате студенопресовано. Нерафинираното олио има от светло- до тъмнозелен цвят. Колкото по-наситен е цветът му, толкова вкусът му е “по-тревист”.

Прибавяйте го към дресинги или различни видове смутита, може да подправите с него зеленчуци. Изключително вкусно е да топите филийка хляб в него.

Този вид олио се използва и като хранителна добавка при различни диетични режими. Установено е, че помага за облекчаване на кожата при екзема. 

Кокосовото е твърдо, любимо на веганите

Олиото от кокосови орехи се радва на все по-голяма популярност, макар че здравните експерти са разделени в мнението си за него. То е богато на наситени мазнини, особено на лауринова киселина. Тя e основната мастна киселина в кокосовото масло и e една от основните съставки на майчиното мляко.

Не всички кокосови масла са еднакви, експертите препоръчват да се избягват рафинираните или частично хидрираните. За предпочитане е да търсите нерафинирано.
Кокосовото олио е твърдо на стайна температура и затова е любимо на веганите, които го използват вместо масло, за да си мажат филийки или да правят сладкиши. Има сладък вкус на кокос. Нерафинираното олио има средна точка на пушене, така че не е подходящо за готвене и пържене при висока температура.