През осемдесетте години на миналия век, когато светът е бил може би най-близо до ядрена война, Съветският съюз е разполагал с компютърна програма, чиято зловеща задача е била да подпомогне решението за нанасяне на превантивен ядрен удар по САЩ. Информацията беше разсекретена тази седмица от Националния архив по сигурността към Университета Джордж Вашингтон.
Машината, която е можела да определи съдбата на милиони хора по света, се е наричала VRYAN и е била част от фамозните тайни служби КГБ. Екип от 200 души е бил отговорен само за ежедневното захранване на устройството с актуални данни за политическия и обществен живот, икономиката и движението на армиите по света. Сред тях е имало и много класифицирана информация от различни ведомства в СССР.
На база на тази информация VRYAN е трябвало да определи дали САЩ и партньорите им от НАТО планират да нанесат ядрено нападение по Варшавския договор и съответно – дали СССР трябва да извърши превантивен удар.
Въпросът за превантивния ядрен удар е бил може би най-сериозния казус по време на Студената война, който е можел да предизвика едната от страните да обрече милиони хора на гибел, с някакво оправдание за действията си. За щастие, както знаем, до подобен развой не се е стигнало, въпреки че през 1983 г. светът е бил „на косъм“ от него, когато САЩ провеждат военното учение Able Archer в Централна Европа. Тогава руснаците са заподозряли Америка, че използва учението за прикритие на готвения ядрен удар по СССР и са обмисляли възможността да изстрелят ракетите си първи. Разумът обаче е надделял, за да се стигне до последващото разведряване на отношенията.