Руският самолет, който се разби в Египет, е паднал на много малка територия. Това до известна степен изключва твърденията, че той е свален от друг самолет. Това заяви пред Нова телевизия журналистът Александър Богоявленски. По думите му най-вероятно причина за трагедията е техническа неизправност."Ако има пилотска грешка, то тя е предшествана от появил се по-рано технически проблем", допълни той. "Става дума за много технически спекулации", каза още Александър Богоявленски.

"Много малко вероятно е самолетът да е бил свален от земята поради голямата височина. Снимки показват, че той е паднал на малка територия. Ако беше свален от ракета, той би се разпаднал във въздуха и територията, на която отломките са паднали, щеше да е доста по-голяма”, уточни той.

Относно версията за бомба на борда, Богоявленски е на мнение, че тя е възможна. Говори се обаче за странни и резки промени във височината на полета. Малко преди инцидента самолетът е правили нетипични маневри по набиране на височина, а след това рязка загуба. Това навежда мисълта на експертите, че по-скоро става въпрос за сериозен технически проблем. Пилотска грешка също не е изключена

"Логично е, докато се разплете мистерията около авиокатастрофата, повечето компании да избягват този район. Той е малък като територия, което няма да доведе до трудности за полетите", коментира журналистът.

По повод информацията, в която се твърди, че "Ислямска държава" поема отговорността за инцидента, арабистът проф. Владимир Чуков коментира, че на този етап не може да се твърди нищо конкретно. Той се съгласи с мнението на Александър Богоявленски за информационната мъгла около катастрофата. По думите му има обстоятелства, които говорят както за технически проблем, така и за възможен терористичен акт.