Гражданска съвест проявили двама шофьори на пътя Русе-Разград в района на Писанец и така била избегната поредна тежка катастрофа. Те забелязали минаващия от лента в лента ловешки „Опел Астра“, който не просто криволичел, а отвреме-навреме дори спирал на пътя и след малко пак потеглял и се засилвал. Въпреки че първият им опит за граждански арест ударил на камък и неадекватният шофьор им избягал, повторната им проба се увенчала с успех.
Първоначално загриженост проявил движещият се зад неадекватно управлявания опел. Човекът звъннал на спешния телефон 112, сигнализирал за рискованото шофиране, изказал съмнение, че водачът е пиян, и продължил да кара след него.

След като криволичещият шофьор спрял на главния път за поредната си опасна почивка, водачът зад него също спрял. Ситуацията била забелязана и от трети шофьор, който също видял неадекватните лъкатушения на опела и паркирал пред него. Двамата загрижени водачи отишли при съмнителния шофьор, като възнамерявали да не му позволят да продължи пътя си до пристигане на полицията. Веднага щом ги видял обаче, пияният отново потеглил. Това накарало двамата да се уговорят да го настигнат и да го спрат, тъй като с просто око се виждало, че е опасен за движението. Те последвали неадекватният водач, който след известно разстояние отново спрял на главния път непосредствено след Писанския мост. Този път шофьорите „затиснали“ криволичещия ловешки опел, като спрели автомобилите си плътно пред и зад колата му. Приближили се и му казали да изгаси двигателя, взели му ключовете и отново сигнализирали на тел.112. 
На място дошли униформени от Ветово, които тествали криволичещия водач за алкохол. Около 16 часа дрегерът отчел 2.72 промила, а по-късната кръвна проба показала 2.41 промила. За опасното си поведение на пътя неадекватният шофьор бе изправен пред състав на Русенския районен съд, който го наказа с 5 месеца условна присъда с 3 години изпитателен срок. Той ще трябва да забрави да върти волана, дори и трезвен, за 1 година и половина. Присъдата може да се обжалва.