Виктория ИВАНОВА
Автентични кавказки специалитети, вкусни ястия от българската национална кухня, достъпни цени, уютна обстановка, отлично обслужване и гостоприемство - всичко това предлага на своите гости „Мястото“, което отвори врати през септември с нови собственици. Едно от емблематичните русенски заведения на ул. „Александровска“ 97 се превърна в по-различен ресторант, който предлага най-доброто от кавказката кухня и възможност да се потопите в магията на източните аромати и подправки. Разбира се, „Мястото“ продължава да се придържа и към националната кухня особено в делничното обедно меню.
Кавказката кухня включва традиционни блюда на Армения, Грузия и Азербайджан, на които влияние са оказали и традициите в персийската и арабската кухня. Обединяващ е стремежът да се използват само младо месо, свежи зеленчуци и прясно изпечени подправки, които така освобождават напълно ароматите си. И всичко е приготвено винаги на открит огън. 
Апетитни шашлици и шиш-кебапи от телешко, свинско, агнешко и пилешко, предварително овкусени с характерни подправки по традиционни рецепти от арменската и грузинската кухня, са сред акцентите в обновеното меню на „Мястото“. Месото се изпича на огън от истински дърва, а ароматните подправки му придават необикновен пикантен вкус. 
Клиентите имат богат избор, но вниманието привличат най-вече: арменски шашлик (свински врат, гарниран с пресни зеленчуци, и традиционен хляб лаваш), троен шиш кебап по арменски (свинско, пилешко и телешко месо, гарнирано с пресни зеленчуци, и хляб лаваш), телешки шиш кебап с шам фъстък (мляно телешко месо, гарнирано с пресни зеленчуци, и хляб лаваш), агнешки шиш кебап по арменски (мляно агнешко месо, гарнирано с пресни зеленчуци и лаваш).  
Лаваш е традиционен арменски хляб, изпечен върху горещите стени на глинена пещ. В състава на този уникално вкусен и диетичен хляб влизат само три съставки - брашно, вода и сол. Хлябът лаваш е признат от ЮНЕСКО за нематериално богатство и е неотменна част от кавказката култура.  
Наред с традиционните салати впечатление правят: патладжанено роле с чеснов крем, домати с печен пипер и патладжан, пържени чушки с чесън. Изключително интересни са и някои от аламинутите - език с гъби по кавказки, дроб по одрински, пилешко филе „тандури“ (предварително мариновано пилешко филе, приготвено на тиган с пържени картофки и чеснов сос). В менюто присъстват всякакви риби, а сред акцентите е пшханхорвац, което е пъстърва по арменски.
Запазени са пиците и барбекюто. Любителите на сладките изкушения пък могат да опитат торта „Мястото“ и „Нутела“, а съвсем скоро ще се предлагат и шоколадови трюфели. 
„Мястото“ разполага с две зали, като долната е в италиански стил с 60 места на сепарета, а тази на втория етаж е в по-изчистен стил и също разполага с 60 места. Има и три градини, като две от тях ще бъдат преустроени за пушачи и ще са отопляеми. 
От заведението вече са готови и с банкетните менюта за декември и очакват своите гости. Предлагат се 8 разнообразни менюта - пилешко, свинско, телешко и три менюта за вегетарианци, като цените варират от 17 до 47 лева. „Мястото“ е в подготовка и на менютата за новогодишната нощ, за които обещават да са по-различни от всички останали в града. През декември от управата на заведението ще изненадат своите посетители и с клиентски карти.
„Мястото“, освен с нови собственици, е и с изцяло нов кухненски и сервитьорски персонал. Заведението работи всеки ден от 8 без 15 до 23 часа. Предлага се и доставка по домовете, а телефоните за резервации и поръчки са: 082 821 530 и 0888821 530.