Негативните му ефекти щели да са повече от позитивите
Работодатели и синдикати се обявиха против въвеждането на данък "вредни храни". Обсъждането на проекта влезе като допълнителна точка в заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество. Проектът предвижда облагане на четири групи такива храни – пресолени, с добавена захар, с трансмазнини и енергийните напитки. Според работодателите този данък няма да постигне очакваният ефект за змдравословно хранене, а само ще увеличи сивата икономика и безработицата, ще влоши условията за бизнес и най-важното - няма да се спази един от най-важните ангажименти на управляващите - запазване на сегашната данъчна система.
Здравният министър Петър Москов отговори, че приходите от налога ще се ползват за ремонт на спортни площадки в училищата, за качествено хранене на децата в училище, както и за профилактика. Той отново приведе за пример Унгария, в които има такъв данък, показва, че след въвеждането на данъка има спад с 27% на потреблението на храни с вредни съставки, а 40% от унгарската индустрия е направила по-ниско съдържанието на вредни съставки в храните и в резултат на това се е освободила от плащането на данъка. Според Москов, в Унгария първоначално били загубени 900 работни места за година, но след това били възстановени.
От бизнеса прогнозираха допълнителни разходи за обезщетения за безработица в България от 16 млн. лева за съкратените работни места. Браншовите организации на синдикатите дадоха примери с държави с висок жизнен стандарт, които опитали да въведат налога, но се отказали заради тежките ефекти са се отказали. Президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов даде за пример Дания, където този закон били отменен. "Повечето хора у нас се хранят нездравословно не поради желание да се храни така, а поради невъзможност да ползва качествени храни, заяви Манолов.